Ungern hoppar av Eurovision: ”För bögig”

Tv-kanalen uppges avråda från positiv hbtq-bevakning – svenska ministern: ”Skämmer ut sig”

Ungern drar sig ur Eurovision song contest.

Enligt källor till tidningen Guardian beror det på tävlingens hbtq-vänliga inställning.

”Ungern skämmer ut sig. Det låter som en parodi men är verklighet”, skriver Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen på Twitter.

Det ungerska tv-bolaget MTVA har beslutat sig för att dra sig ur nästa års upplaga av Eurovision song contest. Tv-kanalen har inte kommit med någon officiell förklaring, men enligt uppgifter till brittiska dagstidningen Guardian beror det på att Eurovision anses för vänligt inställd homosexualitet och hbtq-personer.

Ungerns högerpopulistiska premiärminister Viktor Orbán har flera gånger upprepat sin ståndpunkt att äktenskap bara kan vara mellan en man och en kvinna och antigay-retorik har hörts allt mer intensivt från regeringspartiet de senaste månaderna, skriver Guardian.

Avråds från positiv hbtq-bevakning

En källa inom det regeringsvänliga public service-bolaget MTVA säger till Guardian att ingen anledning till avhoppet från den populära musiktävlingen har kommunicerats internt, men att den allmänna uppfattningen bland medarbetarna var Eurovisions starka koppling och popularitet inom hbtq-världen.

– Jag blev inte förvånad. Det kommer från kulturen inom MTVA:s organisation, säger källan till Guardian och tillägger att företaget avråder positiv bevakning av hbtq-rättigheter förutom vid bevakning av Budapests pridefestival.

Den ungerska sajten index.hu har också citerat anonyma källor inom tv-kanalen som säger att anledningen till avhoppet från Eurovision song contest skulle bero på att tävlingen är ”för bögig”. Det har tillbakavisats av Viktor Orbáns talesperson Zoltán Kovács på Twitter, skriver Guardian.

Svenska jämställdhetsministern: ”Allvarlig utveckling”

Samtidigt har regeringsvänliga tv-kommentatorer kopplat tv-kanalens avhopp till den politik som förs av regeringen.

– Jag välkomnar beslutet, inklusive ur ett perspektiv för mental hälsa, att Ungern inte kommer att delta i denna homosexuella flottilj som den här internationella musiktävlingen har reducerats till, säger András Bencsik, chefredaktör för ett regeringsvänligt magasin och en flitigt anlitad åsiktsmaskin på tv-kanalen MTVA, enligt Guardian.

Efter att Nöjesbladet uppmärksammat Ungerns avhopp från Eurovision har Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen reagerat.

”Ungern skämmer ut sig. Det låter som en parodi men är verklighet. I botten ligger en allvarlig utveckling där hatet mot hbtq-personer och andra minoriteter eskalerar och sanktioneras av Orbáns regering”, skriver hon på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE