Babben Larsson om bedrägeriförsöket: Saker som inte stämde

Vill varna andra: ”Man ska inte skämmas”

Uppdaterad 2021-02-21 | Publicerad 2020-04-03

Babben Larsson gav sig ut i dejtingdjungeln online.

Där blev hon utsatt för ett bedrägeriförsök.

– Han hade inga vänner på Facebook, det är en stor varningssignal, säger hon i ”Skavlan”.

Många försöker hitta kärleken online. Komikern Babben Larsson, 63, är en av dem. Men när hon gick med på en dejtingsida blev hon utsatt för ett romantiskt bedrägeriförsök.

– Direkt när jag kom med fick jag ett mejl från en kille som var här och jobbade i Sverige som var amerikan. Vi började då att skriva till varandra. Ganska snabbt lämnande vi sajten och började mejlväxla. Jag registrerade en egen... Så att han inte skulle kunna googla mig och inse att det är en känd person i Sverige. Han hade jättefina bilder med sina hundar och han var på konstmuseum. Jag insåg att vi har mycket gemensamt, berättar hon i ”Skavlan”.

”Han hade inga vänner på Facebook”

Men sen skulle det gå snabbt utför.

– Han ställde in den första dejten med tre timmars varsel. När han sen ringer upp är det från ett nummer som inte går att spåra från Stockholm. Han låter inte alls som att han växt upp i England och bor i USA. Jag har ju turnerat i England för i helsike, jag vet ganska mycket om engelska dialekter också, säger hon.

När Aftonbladet Nöje når Babben Larsson berättar hon om varningssignalerna.

– Han hade inga vänner på Facebook, det är en stor varningssignal. Jag kände ganska snabbt att något var fel. Han skrev först att han ville träffas men sen kom det alltid någonting i vägen. Han ringde från olika nummer som inte gick att spåra. Det här var ganska uppenbart att det skulle bli en så kallad ”romantic-scam” om jag inte hade upptäckt det i tid.

Babben Larsson kände snabbt att något var fel med mannen hon pratade med på nätet.
Babben Larsson kände snabbt att något var fel med mannen hon pratade med på nätet.

”Det här stämmer inte”

Vid tidpunkten för bedrägeriförsöket hade hon två stycken inneboende hos sig. En av tjejerna hade tittat mycket på ”Catfish” på MTV som handlar om folk som lurar andra på internet. Hon tipsade Babben om att be om ett videosamtal för att ta reda på vem mannen var.

– Jag frågade honom om vi kanske kunde prata via Facetime. Men då kom den klassiska bortförklaringarna att han hade dålig uppkoppling. Då tänkte jag verkligen: Nej, det här stämmer inte.

Hur kändes det?

– Det kändes mycket sämre innan jag fattade vad det var. Alla signaler och magkänslan kickade in. Men jag kunde inte sätta fingret på vad som var fel.

”Jag blev verkligen förtjust i honom”

Men Babben gav inte upp hoppet om kärleken efter det. Hon anmälde händelsen och fortsatte på dejtingsidan där hon träffade sin nuvarande kille. Men hon vill inte avslöja vem killen är.

– Det är privat, säger hon.

Hon vill skicka med ett budskap till de som blir utsatta för bedrägeriförsök på internet.

– Jag blev verkligen förtjust i honom. Så man ska inte skämmas om man blir utsatt. De är jätteduktiga på att luras, säger hon.

”Skavlan” sänds fredagar 21.00 på SVT och SVT Play.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln