Tittare rasar mot SVT:s ”Fråga doktorn”

Suzanne Axell: Det gick lite överstyr på Facebook

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Rekordmånga såg veckans avsnitt av ”Fråga doktorn” som handlade om sköldkörteln. Men många tittare var rasande efter måndagens program.

– Det här är en grupp som har farit väldigt illa i vården, säger programledaren Suzanne Axell.

Personliga påhopp och många arga kommentarer. Veckans program av populära SVT-programmet ”Fråga doktorn” väckte kraftiga känslor hos tittarna, främst bland de drygt 400 000 svenskar som lider av en sjukdom i sköldkörteln.

– Vi hade över 800 000 tittare, och många har varit positiva. Men det gick lite överstyr på Facebook, jag vet inte exakt vad det handlar om, säger Suzanne Axell.

– Men jag har blivit kontaktad på gatan och i affärer de senaste dagarna, folk som har problem med sköldkörteln. De är förtvivlade och tycker att ingen lyssnar på dem.

Suzanne Axell och Karin Granberg
Foto: MOA FRYGELL
Suzanne Axell och Karin Granberg

Kontroversiell medicin

I programmet medverkade förutom den ordinarie läkaren Karin Granberg även Cecilia Fall, överläkare i endokrinologi vid Umeå universitet.

Kommentarerna på Facebook handlade om expertens kompetens och den kontroversiella medicinen NDT. Men även om en direkt felaktighet i programmet.

NDT utvinns från grisars sköldkörtel och är inte tillåten i Sverige, den kan bara fås genom licens. Utomlands är medicinen vanlig och var även standardpreparat i Sverige fram till 1980-talet. I dag är det Levaxin som är standardmedicinen, men alla mår inte bra på den.

– Vi förstod att det skulle bli många reaktioner, vi vet att det finns många som inte har fått rätt vård, säger Eva Löfroth, redaktör för programmet.

– Men när det blev rena personangrepp bestämde vi oss för att ta bort en länk till vår chattsida på Facebook som innehöll kommentarer som inte var särskilt trevliga.

”Vi sa fel”

Tittarnas skriverier handlade främst om medicinen NDT som Cecilia Fall inte ville rekommendera på grund av att det inte finns vetenskapliga bevis på effekterna av medicinen. Det är också, enligt henne, svårt att veta styrkan och renheten på de hormoner som ingår.

– När det gäller Liothyronin sa vi fel i programmet, den behöver man ingen licens för och det kommer vi att rätta till.
– Men när det gäller NDT måste vi lita på experterna, säger Eva Löfroth.

Köper utomlands

Många som har en underfunktion på sköldkörteln mår inte bra på standardmedicinen Levaxin och köper därför NDT utomlands.

– Det vi säger i programmet måste baseras på läkarnas kunskap och just nu är det inte en medicin som anses ha ett vetenskapligt stöd, säger Eva Löfroth.

– Men Cecilia säger också i programmet att det här kan komma att ändras.

Läkemedelsverket hävdar att medicinen inte har utgått på grund av biverkningar, utan på grund av kommersiella faktorer. Borde ni inte undersökt det här?

– Vi är en liten redaktion, ”Uppdrag granskning” kanske hade haft mer resurser att gå till botten med det här, men det har inte vi, säger Eva Löfroth.

Suzanne Axell vill inte kommentera expertens kompetens.

– Jag är inte inblandad i urvalet, säger hon. Jag är ingen läkare, så jag vill heller inte kommentera olika mediciner.
– Men vi kanske borde ha tagit in en expert till.

”Ett svårt ämne”

Att så många människor i Sverige inte får rätt vård tycker Suzanne Axell är det viktigaste i sammanhanget.

– Det är ett svårt ämne, men jag tycker att det är alarmerande att så många i Sverige mår dåligt och det måste vi ta på allvar.

– Vad kostar inte det i pengar och mänskligt lidande.

Cecilia Fall svarar i ett mejl till Aftonbladet att ambitionen med programmet inte var att ingående diskutera aktuell forskning och läkemedelsbehandling.

– Det var därför programmet blev en besvikelse för dem som inte blir bra av en konventionell behandling.
– Men det finns i dag inte ett vetenskapligt underlag på att NDT är bättre än konventionell behandling.

Publicerad:

LÄS VIDARE