SR, Sveriges Radio

P3 får hård kritik efter Fredrik Söderholms återfall

Anna Björklund: ”Belönar honom för hans problem”

Av: 

Alex Hartelius

NÖJE

Moa Wallin och Anna Björklund har fått nog efter Tankesmedjan-kollegan Fredrik Söderholms återfall.

Nu riktar poddprofilerna hård kritik mot P3.

– P3 belönar honom för hans problem, säger de i podcasten Della Q.

Poddprofilerna Moa Wallin och Anna Björklund har tröttnat på P3:s behandling av Tankesmedjan-kollegan Fredrik Söderholm, som förra helgen berättade han tagit ett återfall i sitt drogmissbruk.

I podcasten Della Q säger de att P3, som ligger bakom ”Hej, jag heter Fredrik” – där lyssnarna får följa Söderholms resa mot ett drogfritt liv, tidigare belönat honom för sitt missbruk och att det nu blivit extra problematiskt när han tagit ett återfall.

Både Wallin och Björklund beskriver det som att de blivit medberoende och att det påverkat deras arbete. Exempelvis har Söderholm inte dykt upp de senaste gångerna som Tankesmedjan spelats in.

– Det lägger en annan börda och det är också lite stressande när man inte vet hur det ska bli när man åker till studion. Man kan inte kontrollera hur programmet ska bli och kan inte riktigt förbereda sig. Det P3 gjorde, i stället för att vara en arbetsgivare som försökte hantera det här, var att bli medberoende. Hela P3 blev ju det eftersom man köpte in sig i hans missbruk, säger Anna Björklund.

”P3 belönar honom”

Anna Björklund har i flera mejl till P3 skrivit att situationen är ohållbar och att hon inte längre vill jobba med Fredrik Söderholm.

– Vi har haft tålamod, stöttat och varit schysta även utanför studion, men uppenbarligen är tio minuter på scen i Lund tillräckligt för att knuffa honom över kanten igen och den nivån av instabilitet är jag ointresserad av att hantera. Hör av er när ni vet hur ni vill göra, säger hon att hon skrivit i ett mejl.

Enligt Björklund har det gått över en vecka sedan hon skickade mejlet, men P3 har fortfarande inte svarat. Hon betonar att det inte är Fredrik Söderholm hon är arg på.

– Det är den här jättekonstiga situationen där P3 belönar honom för hans problem, och sen har den här konstiga dubbelheten där han ska vara öppen och ärlig med sina svagheter, och så ska han ändå förväntas dyka upp som en duktig anställd varje onsdag och göra Tankesmedjan. Vi måste låtsas som att det här inte påverkar oss på något sätt, säger Anna Björklund.

– Nån kanske ska sluta belöna honom och se om det blir någon skillnad, säger Moa Wallin.

P3: ”Kommer diskutera detta”

Claes Bertilson, presschef på Sveriges radio, skriver i ett mejl till Nöjesbladet att de tar anklagelserna i podcasten Della Q på allvar och att de kommer diskutera detta med de berörda personerna.

På frågan varför P3 inte svarat på Anna Björklunds mejl skriver han:

– Vilken typ av kontakter eller diskussioner vi har med medarbetare kommer vi inte att gå in i men vi kommer diskutera detta vidare.

Finns det inte regler hur företag ska agera om anställda går ut och säger att de är missbrukare? Vad har ni gett för stöd?

– Jo – vår policy är att alltid ta denna typ av problematik på allvar med målet att hjälpa medarbetare ur sitt beroende vilket också skett i detta fall. Exakt hur det sker i fall till fall är naturligtvis endast en fråga mellan den medarbetaren och dennes chef.

Hur ska ni agera nu när Fredrik fått ett återfall? 

– Vi har redan kontakt med Fredrik om detta för att se hur vi ska gå vidare med detta och för att ge stöd som vi ska enligt våra policys i denna typ av situation.

Moa och Anna upplever det som att de får dra dubbla lass. Har ni gett dem något stöd?

– Vi kommer diskutera även detta med medarbetarna på Tankesmedjan.

Är det okej att deras jobb påverkas av en annan medarbetares problematik?

– Vi kommer som sagt diskutera situationen vidare med dem.

”Inget generellt förbud”

Claes Bertilson skriver vidare att Fredrik Söderholm för tillfället inte sänder Tankesmedjan och att han inte kan svara på när han kommer tillbaka.

Har ni haft några krismöten angående detta?

– Nej det har vi inte men vi har förstås diskuterat situationen.

Och varför har de inte fått prata om detta i Tankesmedjan?

– Det var inget generellt förbud, men när situationen fortfarande var ny bedömde redaktionen det som för tidigt att göra satir av en på så många sätt känslig situation. Det utesluter inte att det kan dyka upp något i framtiden.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Fredrik Söderholm som avböjt att kommentera.

ANNONS

Kampanjer på massor av varor till sommaren! Solkräm, hudlotion och myggmedel!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

SR, Sveriges Radio

LÄS VIDARE

Fredrik Söderholm om återfallet: ”Ett rop på hjälp?”

ÄMNEN I ARTIKELN

SR, Sveriges Radio

Fredrik Söderholm

Missbruk

Anna Björklund

Moa Wallin

Podcast