Robert Gustafsson

Robert Gustafsson spelar ”Rain man”: Inga problem att förstå hans inre liv

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

NÖJE

I höst sätts klassiska ”Rain man” upp på Oscarsteatern i Stockholm.

Rollen som den autistiske Raymond spelas av Robert Gustafsson – som kan identifiera sig med karaktären till viss del.

– Med mitt kontrollbehov, mina rutiner och ordningsamhet och perfektionismen, jag har inga problem att förstå hans reaktioner och hans inre liv, säger han.

Även om Robert Gustafsson, 55, är den komiker i landet med dokumenterat störst plånbok så är det uppenbart att han inte planerar att trappa ned. Efter sin hyllade insats som detektiven Ture Sventon i TV4-serien så pratas det om en uppföljare – och vid sidan om det har han turnerat med föredragsshowen ”Robert Gustafsson håller låda”.

Nu står en ny utmaning för dörren med teaterpjäsen ”Rain man” som ska sättas upp på Oscarsteatern i höst och som ska ta över efter succémusikalen ”Så som i himmelen”. Ett tufft uppdrag kan tyckas.

– Det hoppas vi kunna göra, men man tänker inte så. Bara för att Leksand vann förra matchen med 8-0 så ska de göra likadant i nästa. Det är en ny match och det är det den här gången också. Nu är det verkligen inte en musikal utan det här är teater med stort T, säger Robert Gustafsson som axlar rollen som autistiske Raymond, som spelades av Dustin Hoffman i den hyllade filmen från 1988.

Jonas Karlsson och Robert Gustafsson.

”Jag ville förstå”

I filmen får den självupptagne Charlie Babbitt reda på att han har en äldre autistisk bror som sitter på institution. Han har fått ärva fadern och Charlie Babbit försöker sedan lura av brodern hans arv, men historien tar en annan vändning.

”Rain man” har satts upp en gång tidigare med Robert Gustafsson och Jonas Karlsson i rollen som Charlie Babbit. Men då var det med en betydligt mindre budget. Nu blir det en rejäl satsning och Robert Gustafsson har gjort rejäl research för att sätta sig in i rollen som autistiske Raymond.

– Jag ville inte bara göra något halvdant utan jag har åkt runt till olika behandlingshem och besökt familjer som är drabbade och har bott med dem och studerat dem. Jag ville förstå, inte bara intellektuellt utan känslomässigt och kroppsligt hur det är att vara i den bubblan och i den diagnosen. Att hitta rätt tics och kroppsspråk och röst.

Sofia Ledarp, Robert Gustafsson och Jonas Karlsson.

Förlorade sin bror

Karaktären Raymond är pedantisk på grund av sin diagnos, allt måste vara på rätt sätt och där kan Robert Gustafsson känna igen sig.

– Oh ja, det är fördelen för mig att kunna identifiera mig med Raymondkaraktären. Med mitt kontrollbehov, mina rutiner och ordningsamhet och perfektionismen, jag har inga problem att förstå hans reaktioner och hans inre liv. Det var lätt att förstå, det var värre att få in det fysiska och vad det betyder. Ett leende behöver inte betyda att han är glad, jag fick lära mig att titta på ögonen, om pupillerna är stora eller små.

Robert Gustafsson hade en äldre bror som föddes med hjärtfel. Han dog 2004 efter att ha segnat ned på sina föräldrars trappa.

– Jag hade en bror som hade de flesta bokstavskombinationerna man kan ha så det ligger väldigt nära mig och känns väldigt viktigt, pjäsen känns viktig. Sedan fanns det inga begrepp på 70-talet när han var yngre som man kunde använda. Han var bara lite ”jobbig” i skolan, han stack ut och var okoncentrerad fast man i dag vet att det kan vara adhd, autism eller tourettes eller vad det nu kan vara. Då fanns inte det och man skäms när man tänker hur det lät när man sprang omkring och skrek ”cp!” utan att veta vad det betydde.

”Rain man” har premiär på Oscarsteatern den 24 september.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Robert Gustafsson

LÄS VIDARE

Så mycket tjänar svenska humoreliten

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Gustafsson

Oscarsteatern

Stockholm

Jonas Karlsson (skådespelare)

Sofia Ledarp