Skådespelaren Olof Thunberg är död

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Skådespelaren Olof Thunberg, här fotograferad 2015, har gått bort.
Foto: Stefan Jerrevång / TT
Skådespelaren Olof Thunberg, här fotograferad 2015, har gått bort.

NÖJE

Skådespelaren Olof Thunberg har gått bort. Han blev 94 år.

– Jag minns honom med glädje. Det var en underbar kille, säger Jan Malmsjö till TT.

Skådespelaren Jan Malmsjö lärde känna Thunberg på Dramatens elevskola, som de båda kom in på samma år 1950. Malmsjö är djupt tagen av beskedet om Thunbergs bortgång och beskriver honom som en duktig skådespelare och imitatör.

– Han kunde vara så rolig, han hade en sådan speciell accent i sitt tal. Under tiden på Dramaten så satt vi ofta på Berns fram till dess att de ställde stolarna på borden. Vi hängde verkligen ihop, säger Jan Malmsjö.

Växte upp i Västerås

Olof Thunberg, född 1925, växte upp i Västerås och blev tidigt teaterintresserad. Efter åren på Dramatens elevskola varvade han roller på teaterscenen med radioframträdanden. I början av 1950-talet gjorde han sig känd för sina inlevelserika skräckhistorier i radioprogrammet "Mannen i svart".

Utöver scen- och radioframträdanden har han medverkat i en lång rad långfilmer och tv-produktioner, och han var även verksam som regissör.

Mångsidigheten gjorde honom till en flitigt anlitad skådespelare – under sin karriär uppträdde han på de flesta av Stockholms kända teaterscener, men gav också sin röst åt tecknade figurer som Bamse, Agaton Sax och Shere Khan i "Djungelboken".

Karaktäristisk röst

Teaterkritikern och författaren Leif Zern minns Olof Thunberg som en mycket sympatisk skådespelare.

– Det är inte alltid så tacksamt att vara en sympatisk skådespelare. Det är mer populärt att vara demonisk eller tragisk. Men han lyckades alltid roa och intressera genom att också vara underfundig i sina olika framträdanden, säger Leif Zern, som varit verksam som kulturkritiker sedan 1960-talet.

Han lyfter också fram Olof Thunbergs karaktäristiska röst, som det inte gick att ta miste på.

– Man har ju hört honom i otaliga uppläsningar. Han har ju gett röst åt många sagor, som "Bamse" och "Djungelboken". Han var något av en sagofarbror, säger Leif Zern.

"En av de snällaste"

Olof Thunberg var svärfar till operasångerskan Malena Ernman och farfar till klimataktivisten Greta Thunberg.

"I går gick min farfar Olof Thunberg bort. Han var en av Sveriges största skådespelare och har stått på scen i över 75 år. Han var en av de snällaste människorna jag någonsin träffat. Vi saknar honom fruktansvärt mycket", skriver Greta Thunberg på Instagram.

Publicerad: