Här auktioneras Lill-Babs prylar ut: ”Roligt att minnas henne”

avFanny Westling

Publicerad:
Uppdaterad:

Barbro Svensson lärde svenskarna att leva livet.

Med ett långt liv kommer många saker, varav hennes egna auktionerades ut i hemorten Järvsö under söndagen.

– Det är roligt att ha något minne efter henne, sa busschauffören Tomas Lindén, 55.

Hundratals människor samlades på Stenegården i Järvsö under söndagen. En del var där för en speciell utställning om ortens egna Lill-Babs, men de allra flesta hade vallfärdat dit för en chans att få buda hem någon av hennes saker som auktionerades ut.

– Det är roligt att ha något minne efter henne, sa busschauffören Tomas Lindén, 55.

I hans hand låg ett horn pyntat med snirkligt tenn. Han vet inte riktigt vad han ska ha det till, men en gång låg det i Barbro Svenssons hem i Järvsö. När han såg den tänkte han; den ska jag ha. 80 kronor senare var det hans.

– Jag vet inte vad hon har haft det till, men det måste väll någon prydnadssak av något slag.

Det ska bli hans minne av den artist som sjungit sig in i alla svenska hjärtan. Köpet var ganska spontant, men när Tomas Lindén tänker på Lill-Babs tänker han just på hennes glädje och spontanitet. Han är nöjd.

Ägarhistoria viktigare än någonsin

Några som också hade riktat intresse mot Barbros prylar var auktionsexperterna Maria Granström och Mats Bergstrand. De är domare i programmet Auktionssommar på SVT, som spelar in på platsen.

– Det var inga dyrgripar, mest enstaka föremål och presentartiklar, säger Mats Bergstrand.

Han har rätt. Utöver Tomas Lindéns horn ropade han in en prydnadstallrik för 200 kronor. En annan köpte in ett pennskrin i mässing för 70 kronor.

Men att en känd person har ägt ett föremål ger ett mervärde. Och på grund av att så många falska föremål cirkulerar runt på marknaden är auktionsföremåls ägarhistoria viktigare än någonsin.

– Vi är jättenoga med vår dokumentation över vart ett föremål har befunnit sig. Det kan man hitta i boupptäckningar, ägarbyten och liknande, berättar Maria Granström.

1 av 12

Vännen fick reseprydnad

Mitt i folkmassan står auktionären Kjell Högström, vars trähammare intensivt drämmer till i bordet. Sak efter sak fick nya hem. Det är inte bara Lill-babs saker som såldes, men när det kom en sådan drar publiken lite på mungiporna och hoppas på en liten historia till.

Han tar upp en träfigur i formen av ett huvud. Han visste inte riktigt hur Barbro Svensson fick in den i sitt hem, kanske var det en gåva på en utlandsresa. Trähuvudet väckte Siv Albergs, 72, intresse. Hon kände sångerskan i 30-40 år, och ville ha ett minne av sin vän.

– Jag tänker att någonting ska jag väll ha, efter henne, säger hon.

Hon tänker sig att det kanske får hänga i sovrummet.

Ett liv är mycket mer än saker, men liv fylls ofta med olika ting. Saker som kan hjälpa oss att minnas någon vi saknar och tycker om.

– Jag tänker på hur trevlig hon var, givmild. En jättegullig människa, säger Siv Alberg, med träfiguren i knät.

Publicerad: