Pride-festen igång – Victoria invigningstalar

Årets digitala upplaga av Pride-parad har sparkats igång av kronprinsessan Victoria. Men även statsepidemiolog Anders Tegnell deltog.

– Vi ser verkligen fram emot att ni gör det på ett coronasäkert sätt, sa han i sändningen

– Kanske är vi till och med fler som kan delta på det här sättet, säger kronprinsessan Victoria i invigningstalet.

Virusåret 2020 har satt käppar i hjulet för Pride-paraden som vanligtvis lockar omkring 500 000 fysiska åskådare i Stockholm. I år firas och uppmärksammas jämställdhet, jämlikhet, allas lika värde och hbtq-rörelsen via nätet.

– Pride är inte vilken sommarfestival som helst. Det är en fest, men det är också en manifestation för mänskliga rättigheter, det är allvar och glädje. En påminnelse om de framsteg som gjorts, men också om det som finns kvar att göra. Det ansvaret delar vi, det vilar på dig och mig, säger kronprinsessan Victoria.

Statsepidemiologen deltog digitalt

Även statsepidemiolog Anders Tegnell hälsade till Pride-firarna.

– Det är en stor ära för mig att önska er lycka till. Det är verkligen roligt att ni trots allt genomför den här viktiga manifestationen som nu pågått i många år, och vi ser verkligen fram emot att ni gör det på ett coronasäkert sett, sa Anders Tegnell i sändningen.

Kronprinsessan: ”Jag står bakom dig”

I talet tydliggjorde kronprinsessan Victoria att vi i Sverige ligger relativt långt fram när det gäller hbtqi-personers rättigheter och att det vi tror är självklart här är otänkbart i andra delar av världen. Att kampen för allas lika värde är allas gemensamma kamp.

– Vi får inte bli tysta. Vi måste tala för de som inte vågar, får eller kan. Unga tvingas gömma och förneka sin kärlek, sin identitet. Hbtqi-personer förföljs, trakasseras, till och med fängslas. För mig är det totalt ofattbart.

– Du har rätt att vara precis den du är. Vi är många som står bakom dig. Jag står bakom dig, säger Victoria.

Slutligen hälsade hon ”happy Pride”

– Nu vill jag önska dig, och alla som i år firar på detta annorlunda sätt, en fin och happy Pride, säger kronprinsessan Victoria.

Publisert:

LÄS VIDARE