Kravet: Vill ha statligt stöd för film och tv

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Inför statligt stöd för att locka film- och tv-inspelningar till Sverige. Den uppmaningen riktar tolv tunga aktörer inom film- och tv-branschen i ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind, näringsminister Ibrahim Baylan och finansminister Magdalena Andersson.

Bland undertecknarna finns bland andra Eva Hamilton, som är ordförande för Film & tv-producenterna, SVT:s vd Hanna Stjärne och Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon.

Enligt brevet är det dags att införa ett så kallat produktionsincitament för att bidra till återhämtningen efter coronapandemin.

"Produktionsincitament skulle innebära att film- och tv-produktioner kan tas hem, med positiva effekter för hela Sverige, inte minst jobbskapande i många branscher som idag är hårt utsatta av pandemin", skriver man.

Branschen har länge efterlyst en svensk produktionsrabatt och sådana system finns i de flesta andra EU-länder. 2017 tillsatte regeringen en utredning, som mynnade ut i ett förslag om att införa rabatter även i Sverige, men så har inte skett.

Publicerad:

LÄS VIDARE