Rivstart av sällan skådat slag för årets ”Sommar i P1”

Greta Thunberg, Shima Niavarani, Ulf Lundell, Mona Sahlin, Anders Tegnell.

Årets ”Sommar”-sommar får en rivstart av sällan skådat slag.

Det är ju egentligen snudd på enfaldigt att ens ha en åsikt om ”Sommar”-pratarna i SR:s P1 i förväg. Då handlar det ju bara om det egna förhållandet till personerna i förväg och vilka förväntningar det skapar.

Har man till exempel aldrig gillat den musik som en i vissa kretsar världskänd dj och producent (Alessandro ”Alesso” Lindblad, 12 juli) ligger bakom, rattar man knappast in hans Sommar-prat. Har man däremot sett det mesta, gillat det och dessutom intervjuat henne, vill man ju inte missa den skådespelerskans (Hedda Stiernstedt, 4 juli) program.

Anders Tegnell, Ulf Lundell och Greta Thunberg är tre av årets sommarpratare.

Fast en nästan objektiv sanning är att ”Sommar” väl aldrig haft en sådan rivstart:

  • Lördag 20 juni, midsommardagen: Alla tiders yngsta (17 år) sommarpratare är hela världens miljöaktivist nummer ett, Greta Thunberg. Hävdar lite roligt kaxigt i pressmeddelandet att hon ska prata om ”allt som kom emellan det sommarprat hon skulle ha gjort förra året”.
  • Söndag 21 juni: Shima Niavarani. Skådespelerskan som blivit folkkär har en spännande bakgrund. Och är en jäkel på att berätta om den.
  • Måndag 22 juni: Ulf Lundell. Oavsett vilken fas av grinig gammal gubbe han befinner sig i den dagen, lär det bli underhållande.
  • Tisdag 23 juni: Mona Sahlin. Borta från rampljuset ett tag, ska hon nu berätta om hur det är att ha bott i gränslandet mellan skam och stolthet i 40 år.
  • Onsdag 24 juni: Anders Tegnell. Statsepidemiologen som på senare tid även blivit ifrågasatt. Skolkamrat från gymnasiet i Linköping. Fast varken jag eller mina polare minns honom från den tiden…

Här är tio andra jag inte tänker missa i sommar:

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson (29 juni). Kanske berättar han om hur det är att ha sommarstuga i samma Florida-stad som Donald Trump.

Linda ”Miss Li” Karlsson (16 juli). Svensktoppsettan och räknerefrängen ”Komplicerad” är tillräckligt skäl att lyssna.

Klara Zimmergren (18 juli). Jag är idel ädel öra, bara hon inte fastnar för mycket i hundträsket.

Karin Smirnoff (23 juli). Är grymt nyfiken på hennes böcker, nu får det bli Sommarpratet först.

Albin Ekdal (25 juli). Härligt med en fotbollsspelare som tycker någonting.

Simon J Berger (31 juli) och Lena Endre (5 augusti). Bra skådespelare, bra människor.

Marie-Louise Ekman (9 augusti). ”Det är pissråttan som talar”, provocerade hon med 1977. Kan bli härligt oförutsägbart.

Miriam Haley (8 augusti). Blir spännande. Hon var huvudvittne mot Harvey Weinstein.

Laleh Pourkarim (16 augusti). En artist jag följer vad hon än gör.

 

Varje år brukar några gaphalsar i media ta sig ton. Tycka att ”Sommar” är förutsägbart, gammaldags och att chefen Bibi Rödöö suttit för länge på sin post.

Med tanke på lyssnarnas intresse och genomslagskraften kan man lika gärna kalla det för Sveriges främsta kulturinstitution.

Sedan tycker jag många har alldeles för gräslig musiksmak, men det var länge sedan låtarna hamnade i bakvattnet till vad det pratas om.

ANNONS