”Kan identifiera mig med Whitney Houston”

Gunnar Rehlin/TT

Uppdaterad 2022-12-19 | Publicerad 2022-12-17

Hon gjorde research i flera månader och låtarna kunde hon sedan barnsben. När Naomi Ackie spelade in filmen om Whitney Houston var hon väl förberedd.

– Det var viktigt att hela tiden tänka på att detta var en riktig människa, säger hon.

För Naomi Ackie har Whitney Houstons musik varit närvarande sedan hon var liten.

– Den spelades alltid hemma, man kan säga att hon vävdes in i mitt liv. Jag kan inte ens påminna mig när jag lärde mig texterna till alla hennes hits. Jag gjorde det inte medvetet, de bara fanns plötsligt där, säger den nu 30-åriga Ackie till TT.

Det där kom väl till pass när hon spelade in filmen ”I wanna dance with somebody”, där hon porträtterar Houston från tonåren fram till hennes alltför tidiga död. Det är Houston vi hör i alla sångnummer, men det ser ut som om det är Naomi Ackie som sjunger.

– Jag sjöng varenda sång som hörs i filmen, för att det skulle se rätt ut med läpprörelser och andning, men jag bad dem att samtidigt spela Whitney så högt som möjligt så att ingen skulle behöva höra mig.

Tränade på uttalet

Naomi Ackie är från England och privat har hon en mycket tydligt brittisk accent. Inför inspelningen ägnade hon sex månader åt att få till en amerikansk accent, samtidigt som hon gjorde så mycket research som möjligt.

– Det var ju under pandemin och lockdown, så jag hade hur mycket tid som helst att titta på Youtube och läsa böcker om Whitney. På Youtube kunde jag bland annat hitta videor som visade henne som den fnittriga och roliga tjej hon var. Jag kan identifiera mig med det, sådan kan jag också vara, inte minst på en filminspelning.

Samtidigt fanns många som utnyttjade den inkomstbringande stjärnan, till exempel hennes pappa.

– Men Whitney var stark. Hon var intelligent, hon kunde uttrycka sig, hon var insiktsfull. Och så hade hon denna övermänskliga röst. När jag gjorde rollen var det viktigt att hela tiden tänka på att detta var en riktig människa och att jag höll balansen mellan det som var högt och det som var lågt i hennes liv.

Största rollen hittills

På många sätt är Whitney Houstons liv en sorglig historia. När Houston dog vid 48 års ålder 2012 hade hon kämpat med drogmissbruk i många år. Vad kan hennes öde lära en ung sångerska eller skådespelerska i dag?

– Att om man har fått en gudagåva, som hon fick med sin röst, så gäller det att ta vara på den. Den kan ge glädje, men också motsatsen. Man måste hitta balansen. Den gåva du fått måste du ta hand om och vårda, säger Naomi Ackie.

För Ackie är detta den största rollen hittills. Hon är självfallet lite nervös inför mottagandet, men säger att hon som tur är redan har spelat in två nya filmer och att hon har två som ska göras.

– Jag vill fortsätta som skådespelare och dessutom skriver jag, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln