Amerikanska skådespelare förbereder för strejk

TT

Publicerad 2023-05-18

Fran Drescher från SAG-AFTRA och Meredith Stiehm från Writers Guild of America West under de sistnämndas strejk. Arkivbild.

Det amerikanska skådespelarfacket SAG-AFTRA förbereder sig för att kunna gå ut i strejk när dess avtal går ut den 30 juni, skriver Variety. Styrelsen röstade enhälligt för att rekommendera medlemmarna att ge tillstånd till en strejk.

– Det är inte ett första alternativ, utan en sista utväg. Som min pappa alltid säger: ”bättre att ha och inte behöva än att behöva och inte ha”, säger fackets ordförande Fran Drescher.

Det är alltså inte säkert att skådespelarna ansluter till manusförfattarna i facket Writers Guild of America (WGA), som nyligen gick ut i strejk – bland annat på grund av de förändringar som inträffat i film- och tv-världen efter strömningstjänsternas intåg. Men tanken är att kunna ha en bättre utgångspunkt inför förhandlingarna.

Skådespelarfacket vill delvis ta upp samma frågor som manusförfattarna, nämligen högre löner för att möta inflationen och ett bättre skydd mot AI.

Facket representerar över 160 000 medlemmar.

ANNONS