Hon bakar lussebullar – med bröstmjölk

Tv-bagaren: ”Många tycker att det är häftigt”

NÖJE

Jennifer Barmer, känd från ”Hela Sverige bakar” har ändrat sitt recept på lussebullar.
I årets julbak använde hon bröstmjölk.
– Det blev jättebra. Det blev bara något sötare än de brukar bli, säger hon till Nöjesbladet.

Varje jul bakar Jennifer Barmer, deltagare i ”Hela Sverige bakar” 2014, lussebullar. Hon är vegan och provade i år att ändra sitt vanliga recept något och använde bröstmjölk istället, vilket GP var först med att rapportera om.
– Det var faktiskt min man som kom med förslaget. Jag har haft så stor överproduktion av bröstmjölk. I helgen samlade jag upp mjölk och bestämde mig för att göra mina saffranssnäckor, säger hon till Nöjesbladet.

Hon är mycket nöjd med resultatet.
– Det blev jättebra. Det blev bara något sötare än de brukar bli. Bröstmjölk påminner om söt sojamjölk kan man säga. Den är väldigt neutral men ändå söt och rätt så fet.

Vill normalisera amning

Hon påpekar också att hon sparat pengar genom att slippa gå till affären och handla.
– Ur ett konsumeringsperspektiv är det också bra för det kostar ju inte mig någonting att få bröstmjölk. Jag behöver inte gå att köpa växtmjölk. Jag kan ju använda det jag har hemma.
Att välja att gå ut med bakningen är också ett politiskt ställningstagande. Jennifer Barmer förklarar att hon vill skapa debatt kring amning eftersom hon anser att det är ett ämne som är tabubelagt och inte borde vara det.
– Det är så sexualiserat det här med kvinnans bröst. Jag tycker att ibland måste man provocera lite för att nå ut till en debatt för att få olika infallsvinklar och på så sätt kunna normalisera allt från amningen, till brösten, till att bröstmjölk inte är äckligt.

”Många tycker det är häftigt”

Vad har du fått för reaktioner?
– Överlag bara positivt. Flera kvinnor har kommit fram och sagt att de också har gjort det. Men det är precis som att de inte vågat uttrycka det innan. Många tycker att det är häftigt. Vissa har sagt att de ska testa det nästa gång de får barn.
Men är det här veganskt, vi människor är ju också djur?
– Om man kollar på vad veganism går ut på så är det att du inte ska utnyttja andra varelser som inte kan ge samtycke. Du kan ju inte fråga en ko ’får jag lov att ta din kalv ifrån dig efter två dagar och sno din mjölk?’. Det är ju ingenting den kan ge samtycke till. Jag kan ju själv ta ställning till att ge min mjölk, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM