Elisabet Höglund: ”Det är trams att göra pojkar till lucia”

Tv-profilen upprörd över debatten kring manliga lucior

Foto: robal
Elisabet Höglund tycker inte att män ska vara lucia.
NÖJE

Elisabet Höglund tycker inte att män ska få vara lucior.
I ett blogginlägg rasar hon mot den aktuella debatten.
– Det är trams att göra pojkar till lucia, säger hon till Nöjesbladet.

Elisabet Höglund, 72, har reagerat starkt på debatten som återigen blossat upp kring det faktum att pojkar ska få vara lucior. På sin blogg har hon publicerat ett långt inlägg där hon förklarar bakgrunden till varför vi firar lucia och anser att den som är lucia borde vara en kvinna, eftersom att helgonet lucia var det.
– Det är ju en kvinna vi firar. En kvinna som har offrat sitt liv för sin gudstro och det är en kvinna som är huvudpersonen.
Hennes åsikt kommer av att hon anser att män får så mycket plats i samhället redan.
– Det är trams att göra pojkar till lucia. Det är någonstans ett missriktat jämställdhetstänkande att alla ska kunna göra allting. Så är det ju inte i samhället. Kvinnor kan inte göra anspråk på mäns befattningar, men män och killar ska göra anspråk på våra privilegier, de få vi har.
Men är det inte nya tider nu när alla kan göra allt?
– Ja, men varför kan vi inte få slå vakt om denna gamla tradition. I det här fallet är det är ju en namngiven kvinna som faktiskt existerat som vi firar.

”En feministisk fråga”

Elisabet Höglund förklarar att hon tycker att det är viktigt att ”bryta ny mark”, som hon uttrycker det. Men att debattera kring vem som ska få vara lucia, tycker hon är fel väg att gå.
– Det finns betydligt fler frågor som är viktigare att lägga kraft på i jämställdhetsdebatten än vem som ska vara lucia i Sverige en gång om året. Du får ursäkta mig men jag håller faktiskt på det. Jag är feminist och det är faktiskt en feministisk fråga. Det är det kvinnliga könets enda lilla reservat tycker jag, att få vara lucia.

”En struntsak”

I år tog luciadebatten fart i och med att Åhléns använde en bild på en mörkhyad pojke i luciakläder och ljuskrona. Bilden möttes av en hatstorm och fick så många rasistiska kommentarer att pojkens familj ombad företaget att ta bort bilden.
Höglund är negativ till kampanjen.
– Varför utsätter man honom för det? Han har inte bett om det.
Att det skulle finnas en poäng i att låta män vara lucior för att motverka diskriminering håller inte Höglund med om. Hon konstaterar också att hon är upprörd trots att hon anser att hon inte borde vara det.
– För det är en struntsak. Men det är en symbolfråga och att göra luciafirandet till någon slags könspolitisk fråga tycker jag är helt absurt.
Vad har du fått för reaktioner på ditt blogginlägg?
– Otroligt mycket reaktioner. Jag har aldrig fått så många delningar på Facebook. Jag har jättestöd hos svenska folket. Men jag har också fått mothugg, det ska jag villigt erkänna.

ARTIKELN HANDLAR OM