Edward Blom, politiker och företagare till attack mot ”Historieätarna”

Tv-profilen kritisk mot SVT-serien: ”Extremt politisk”

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

”Historieätarna” tog avsked – med ett inslag om RUT.

Det har fått företagare, politiker och – Edward Blom att gå i taket.

”Bra att Historieätarna anmälts”, skriver matkonnässör på Twitter.

Lotta Lundgren och Erik Haag behandlade 2000-talet i sista avsnittet av ”Historieätarna”.

Där träffade de Fredrik Reinfeldt för ett samtal om blockpolitiken – och pratade med journalisten Rebecka Bohlin om RUT-reformen. Bohlin sa i programmet att de anställda inom hushållsnära tjänster bitvis utnyttjas och kan tjäna så lite som elva kronor i timmen.

Programmet anmäldes genast till granskningsnämnden av moderata politikern Cecilie Tenfjord-Toftby som menar att Bohlin, med bakgrund på tidningen ”Arbetaren” representerar vänsterflanken och inte är att betrakta som neutral källa.

”Att välja en källa med ett så tydligt politiskt förtecken ger en ensidig negativ bild av en skattereform som skapat nya jobb, gjort svarta jobb vita och gett människor som står långt från arbetsmarknaden en väg in”, skrev hon då i sin anmälan.

”Sprider lögner”

Nu skriver de verkställande direktörerna i fyra olika företag som verkar inom hushållsnära tjänster, på SVT Opinion att även de anmäler inslaget.

”Bohlin är uttalad motståndare mot RUT och tidigare chefredaktör för den syndikalistiska tidningen Arbetaren. Föga förvånande var inslaget kraftigt vinklat och fullt av felaktigheter, därför har vi anmält programmet till Granskningsnämnden.”, skriver de och fortsätter:
”Det är roligt att RUT-avdraget fortsatt tar plats i svensk samhällsdebatt – det är däremot mycket problematiskt att Rebecka Bohlin, tidigare chefredaktör för Arbetaren och en uttalad motståndare till RUT oemotsagd får sprida lögner om branschen”.

Edward Blom kritisk

I efterdyningarna kastar även gastronomen Edward Blom sig in och ger SVT en släng av sleven.

”Bra att Historieätarna anmälts. Hela (i övrigt trevliga) serien har varit för historiematerialistisk, men årets säsong extremt politisk”, skriver han.

Edward Blom har inte gått att nå via telefon eller sms under dagen men tonar ner kritiken på sitt Twitterkonto:
”Nej Aftonbladet, en mild tweet om ett program jag i övrigt gillar är inte att ”rasa”. Aldrig sett mig arg? ;-)”

SVT:s ansvarige utgivare för programmet, tillika blivande kulturchef på bolaget, har tidigare sagt till Expressen att experters uttalanden får stå för dem själva.

– Experterna i våra program kan ha olika bakgrunder, när de uttalar sig får det stå för dem. Det som är intressant för oss är att de är sakkunniga, sa han till Expressen i samband med Cecilie Tenfjord-Toftbys anmälan.

Aftonbladet söker Rebecka Bohlin och Martin Vårdstedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE