”Händig man sökes”-deltagarnas kritik: ”Så smaklöst”

NÖJE

De skulle få hjälp med olika husprojekt – och en chans till romans.

Men deltagarna i TV3:s ”Händig man sökes” vittnar i stället om en skräckupplevelse, där produktionsbolaget Nordisk Film & TV inte hållit sina löften om fackmannamässigt utförda arbeten.

– Det har funnits en brist på respekt från produktionsbolaget som är så smaklös i min värld, säger Johanna Björk.

1 av 5 | Foto: Privat
Nahrin Afrayem på soldäcket som skapat problem.

I TV3:s ”Händig man sökes” får tre singelkvinnor, Johanna Björk, Nahrin Afrayem och Filippa Björling, hjälp med olika renoveringsarbeten av dejtingsugna hantverkarhunkar.

Men någon kärlek uppstod inte. Däremot ett och annat fuskbygge som orsakat såväl Johanna som Nahrin en hel del huvudvärk.

– Mitt hem är min borg och ska man gå in och rota i andras hem får man se till att göra det professionellt. Men det har funnits en brist på respekt från produktionsbolaget som är så smaklös i min värld, säger Johanna.

Att alla skulle vara yrkeshantverkare i verkliga livet stämmer inte helt och hållet. I Johannas fall fick till exempel en bilmekaniker ansvara för elinstallationer i hennes hus. I Nahrins läger var dock alla hantverkare – men bara två av dem hade de försäkringar som avtalet garanterade skulle finnas.

Måste ha diskmaskinluckan öppen

I efterhand berättar singelkvinnorna om hem som för tankarna till ett ”lustiga huset” på närmsta, bästa nöjespark.

– Jag blev lovad ett nytt kök, och det fick jag. Sen är ju köket snett förskjutet. Det är liksom inte uppmätt ordentligt. Det är ett glapp där diskmaskinen sitter och det kan inte ändras i efterhand. Jag måste i stort sett alltid ha luckan öppen annars ser man hur snett det är, säger Johanna.

– Soldäcket har varit ett jättestort ”issue”. Jag fick ösa det i höstas och våras. Det har forsat vatten mot husväggen och i vintras blev det en halkbana så jag kunde knappt ta mig till och från ytterdörren, förklarar Nahrin som fick ett efterlängtat, men felkonstruerat, soldäck med plankor som satt så pass tätt att vatten inte kunde rinna undan.

Efter inspelningen skickade både Johanna och Nahrin en väl tilltagen lista med fel och skavanker som uppstått i samband med inspelningen av ”Händig man sökes” till Nordisk Film & TV, som producerar programmet för TV3.

”Vi har åtgärdat de fel och brister som direkt är kopplade till vad vi har renoverat. Eventuellt kvarstående fel och brister i husen kan vi dessvärre inte ta ansvar för”, skriver Maria Joelsson, produktionschef för Nordisk Film & TV, i ett mejl till Nöjesbladet.

Men varken Johanna eller Nahrin håller med.

– Jag hade inte problem med elen i mitt hus innan de kom hit. Visst kan jag fixa elen själv, men det är mycket pengar och jag har inte de pengarna, säger Johanna.

”Psykiskt påfrestande”

De upplever även att de har fått kriga för hjälpen med att åtgärda felaktigheter. Nahrin råkade vid ett tillfälle få svar från Nordisk Film & TV i ett mejl att de måste fortsätta neka, annars kommer det fortsätta förfölja dem om de inte ”diskar av det”. Ett svar som egentligen skulle ha skickats till en kollega och inte till Nahrin, menar hon. Först efter att ha varit i kontakt med produktionsbolagets vd, fick de gensvar.

– Till slut gav jag bara upp. Jag orkade inte. Det var ju psykiskt påfrestande, fram till den dag då jag insåg att det var något fel på mitt soldäck. Då fick det vara nog, säger Nahrin och fortsätter:

– Det var många turer med mejl, men de skulle såklart åtgärda det med soldäcket. Jag uppfattade det som att man skulle riva upp det och göra en vettig konstruktion som håller i flera år. På grund av tidsbrist hade man ju byggt det direkt på gräsmattan och inte gjutit plintar. Det slutade att man spårade mellan alla plankor. Nu rinner vattnet undan och jag har ett jättefint soldäck, men det står ju fortfarande direkt på gräsmattan. Jag har svårt att se att det kommer hålla.

”Fick slita som djur”

Såväl Nahrin som Johanna är noga med att understryka att de inte lägger någon som helst skuld på hantverkarna, som de kallar ”sina killar”.

– Killarna var frustrerade när de skulle genomföra projekten. De fick ingen vägledning och fick inte veta vilka material de skulle använda. De är ändå proffs och vet vad de gör och när de sa: ”Så här kan vi inte göra, det kommer aldrig hålla”, svarade produktionen med att de inte hade råd och att de fick lösa det ändå, säger Nahrin.

Så mycket dejtande blev det inte heller.

– Mina killar fick slita som djur. Vi träffades knappt, förrän precis i slutet och då var det för att jag verkligen sa ifrån, säger Johanna.

– Det är ett jättefint program som ser superfint ut på tv. Jag är otroligt tacksam för de sex nya vänner jag fått i de här hantverkarna som var hos mig och Filippa och Johanna, men hur man har skött hela produktionen och framför allt behandlat oss tre tjejer är under all kritik. Det är fruktansvärt osnyggt skött. Man tar inte sitt ansvar och skiter i oss efter att allt varit inspelat, säger Nahrin.

”Anser att vi besitter hög kompetens”

Nordisk Film & TV känner sig dock nöjda med hur de har skött inspelningen, efterarbetet och kommunikationen med deltagarna.

”Som producent känner vi oss trygga i vårt ​utförda ​arbete. Vi har producerat byggprogram under lång tid och anser att vi besitter ​hög kompetens inom den så kallade byggenren. Det är alltid tråkigt när förväntan av deltagare inte infrias. Om det beror på att dom inte fann kärleken eller inte fick tillräckligt mycket renoverat under inspelningen vet jag inte, men vi hoppas att dom ​ändock har stor glädje av sina väsentligt förbättrade hem ​och även hittar kärleken framöver. Det är dom värda!”, skriver Maria Joelsson i mejlet.

TV3 har, tillsammans med produktionsbolaget, ansvar för att inspelningarna går rätt till.

– Vi litar på att produktionsbolaget uppfyller de villkor som vi kommit överens om innan inspelningsstart. Det har funnits fall där fel har uppdagats i efterhand. Dessa har då åtgärdats och godkänts av en oberoende besiktningsman, säger Susanne Nylén, presschef MTG Sverige.

Blir det fler säsonger av ”Händig man sökes”?

– I nuläget har vi inget bestämt kring ytterligare en säsong. I höst kommer vi att sända “Ensam mamma söker” när det kommer till just dejtinggenren.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Filippa Björling, som har avböjt att medverka.

Saker som Nahrin anmärkte på i efterhand (ett urval):

– Rev ut sin bastu inför inspelning för att få en ny – fick ingen

– Soldäcket felkonstruerades

– Golvet på kontoret lutar

– Kyl och frys för djupa för köket, passar inte in. Går numera inte att öppna frys och diskmaskin samtidigt

– Blev lovad sponsprylar (högtryckstvätt, verktyg, grill), men fick trots allt inte behålla något av det

– Avbokade en arborist då produktionen ville fälla hennes träd i tv. Träden fälldes i efterhand, efter många om och men.

– Privata ägodelar har försvunnit/gått sönder, som arvegods i form av kristallglas

– Katten rymde hemifrån under tre veckor då produktionen hade med sig en hund, mot Nahrins önskemål

– Fick själv ringa och leta sponsorer för att få det växthus som produktionsbolaget hade lovat inför inspelningsstart. När spons väl ordnades, var det plötsligt ändå för meckigt att ordna med en bra grund

Saker som Johanna anmärkte på i efterhand (ett urval):

– Bredbandet försvann – tekniker konstaterade att det första telejacket i huset blivit igenkaklat.

– Elnätet i hela huset överbelastades

Ytterlampa plockades ned/tog bort, saknade belysning vid ytterdörren

– Listen under köksstommen saknas, ej på plats

– Diskmaskinen, luckan och inkoppling

– Ny fläktkåpa och ordentlig upphängning

– Silikon runt vask i kök

– Ventil i badrum saknas , nedplockad

– Lamporna i kök och tv rum "glappar" och släcks ej helt utan står och burrar

– Målarfläck i tak i tv-rum

Fler draman i kulisserna

Inspelningen av ”Händig man sökes” visade sig bli en skandalomsusad historia.

Det spirade som bekant aldrig någon kärlek mellan deltagarna i ”Händig man sökes”.

Däremot inledde en medarbetare i produktionen ett förhållande med en av hantverkarna – som egentligen skulle dejta Johanna Björk.

– Jag har sett sms som tjejen har skrivit via snapchat, säger hon och fortsätter:

– Sjukt oprofessionellt av dem och jag hade egentligen inte brytt mig om det om de hade behandlat oss bättre efteråt.

”Detta är inget vi har känt till och det är bara att beklaga om så är fallet”, skriver Maria Joelsson, produktionschef för Nordisk Film & TV i ett mejl till Nöjesbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV3

Kärlek

Hantverk