Gry Forssell om åren med Sommarkrysset: ”Är verkligen stolt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Gry Forssell har programlett TV4:s ”Sommarkrysset” i elva år.

Men egentligen ville kanalen att en kavajklädd man skulle axla uppdraget.

För Nöjesbladet berättar radio- och tv-profilen om hur hon bollar sitt späckade arbetsschema med familjeliv, vad hon själv tycker om korsord och om den där gången då Avril Lavigne ville köpa den rosa heltäckningsmattan på scenen.

– Herregud, man har ju varit med om så mycket, säger hon.

1 av 5 | Foto: Felipe Morales
Gry Forssell.

Gry Forssell, 44, har programlett TV4:s flaggskepp ”Sommarkrysset” på Gröna Lund i elva år. Programmet är ett drömjobb – det är såväl Gry Forssell som hennes två barn, Vincent, 14, och Nikki, 8, övertygade om.

– Det här har blivit en sommartradition för oss. Jag märker på mina barn att det har blivit synonymt med sommar att vara här, säger hon.

”Sommarkrysset” visades första gången 2005 på SVT1, då under ledning av Peter Settman – en man i kavaj. Året innan hade Lasse Berghagen lämnat över ”Allsång på Skansen” till Anders Lundin och därmed ännu en man i kavaj. När TV4 tog över ”Sommarkrysset” 2006, viftade Gry Forssell ivrigt med händerna i luften. Det här var hennes program! Det var bara ett litet problem – hon var inte en man i kavaj.

– Det var precis ett sådant program jag ville göra: Stora famnen, bara härligt, direktsänt och kul. Men på den tiden hade de någon slags låsning på att det skulle vara en man i kavaj, så jag tror de frågade varenda snubbe på kanalen först. Alla ville vara lediga på sommaren och åka med sina fina båtar, eller vad de nu gör, säger hon och fortsätter:

– Och jag bara: ”Jag kan! Hallå! Här, ta mig!”, men när jag började var det ändå konstigt att jag som ensam tjej skulle leda ett jättestort underhållningsprogram. Det är häftigt att tänka på att vi i dag, elva år senare, har Sanna mitt över gatan på Allsången och Lotta på Liseberg. Det är kul att se att det har skett en förändring.

”Gillar kontrasterna”

Nöjesbladet möter Gry Forssell bakom kulisserna i ”Sommarkryssets” sminkloge på Gröna Lund. Där ute tjuter åkattraktionerna. En tung doft av sockervadd och smöriga popcorn vilar över nöjesparken. Inne i logen spelas Carolas ”Genom allt” svagt i bakgrunden. Det luktar hårspray. Gry Forssell får lösögonfransarna påklistrade. Ett puderstråk på kinden. Samtidigt svarar hon tålmodigt på frågor, erbjuder kaffe och hinner hälsa hjärtligt på Elisa Lindström och stämma av om repet gick bra.

– Jag gillar kontrasterna i livet. I veckorna går jag runt i stugan (Jämtön i Norrbotten, reds. anm) och skrotar, eldar i bastun och allt vad vi gör. Och så kommer man hit och får lösögronfransar och hänga med kompisar som man jobbat så lång tid ihop med.

Och så handlar ju ”Sommarkryssen” också om korsord. Hur är du själv på korsord?

– Jag är en periodare. När man kommer in i det blir det lättare. Men jag och mamma brukar lösa Söndagskrysset när vi är i stugan tillsammans. Det är jättemysigt.

Är du duktig?

– Jo, men hyfsat duktig är jag nog. Jag kan bidra i alla fall.

Gry Forssell.
Foto: Felipe Morales
Gry Forssell.

Handen på hjärtat. Är inte ”Sommarkryssets” egna korsord alldeles för lätta?

– Jo, de är lätta, säger hon och skrattar.

– Men det är ju för att alla ska kunna vara med och kryssa – både barn och gamla.

Skulle inte fler svårighetsgrader vara att föredra?

– Det finns säkert en lång förklaring till det, och det där har ju folk pratat om och drivit med länge. Det får man väl göra, men däremot tycker jag vi får för lite credd för hur jäkla bra variation på artister vi har – unga och moderna till nya och obeprövade och stora och etablerade artister med snygga, välproducerade nummer. Gillar man inte kryssen kan man ju skita i att titta på dem och titta på det andra i stället.

Nästan alla svenska, stora artister har stått på ”Sommarkryssets” scen. Alla utom Björn Skifs, hälsar Mathias Bridfelt, artistansvarig, från korridoren. Och Lasse Winnerbäck, som Gry Forssell själv gärna skulle vilja se i programmet.

– Jag brukar säga till honom när jag träffar honom ”att nu är det väl ändå dags.”

Finns det fler artister du drömmer om att ha med?

– Ja, Foo Fighters! Det skulle vara väldigt roligt.

Vilket framträdande minns du bäst?

– Herregud, man har ju varit med om så mycket. Men det var ju rätt kul när Avril Lavigne var här 2007. Eller, hon var väl inte så kul, utan mest liten och arg. Men hon blev kär i vår rosa heltäckningsmatta och ville ha den på sin turné. Så då köpte hennes manager den.

Hur mycket fick hon betala?

– Jag kommer inte ihåg pengasumman, men hon fick med sig en bit i alla fall. ”I really love the carpet. Can I buy some?”, minns jag att hon sa.

Genrepet närmar sig, men Gry Forssell är lugn. I 25 år har hon varit programledare på såväl radio som tv. På vardagsmorgnarna hörs hon i Mix Megapol. Och i början av sommaren samkörde hon ”Gladiatorerna” och ”Sommarkrysset”. I höst fortsätter hon med radioprogrammen på Mix Megapol. Ett fullspäckat arbetsschema som kräver familjens samtycke.

Foto: Felipe Morales
Gry Forssell.

– Man måste snacka, annars funkar det inte. När jag började med radio, då var Vincent liten, då var jag borta varje morgon varje dag. Då fick ju Alex, min man, ta honom. Han slutade som frilansfotograf då, eftersom man som frilans måste vara stand by och det hade ju inte gått.

– Och mitt radiojobb påverkar ju honom fortfarande. Nikki gick precis ut ettan, så han har varit morgonansvarig i 13 år nu. Men det är ett beslut man måste vara två om.

Firar tennbröllop

Gry Forssell träffade sin man Alex Kossek, 39, på jobbet, när han var fotograf. De har varit ett par i 16 år och gifta i tio. På fredag firar de tennbröllop.

– Vi får hitta på något roligt sätt att fira på, men inte så hårt eftersom jag ska vara här på lördagen. Vi tänkte först ha en stor fest, men sedan renoverade vi i stället, säger hon med ett skratt.

Vi kryssar genom korridorerna, ut och upp för en spång till scenen. Unga tjejer i långa, färgglada peruker flockas längs med avspärrningarna runt scenen. De är här för Dolly Style.

– Är de inte fina?, säger Gry Forssell och fortsätter:

– Jag är verkligen stolt över de här programmen. Varje artistframträdande är som en musikvideo, otroligt bra producerade med dansare och snygga projektioner, det vill jag verkligen säga. Och det är en så fantastisk stämning här.

Foto: Instagram@gryforssell
Gry överraskas med producenten Henric von Zweigberg.

Gry Forssell om...

... sina mest minnesvärda framträdanden i ”Sommarkrysset”

1. Premiären i år! Det regnade FRUKTANSVÄRT mycket. Folk skrek och sprang. Det var ju då Håkan Hellström fick pausa sin spelning. Av sju kameror var det bara en som funkade för att det åskade och blixtrade något vansinnigt. Det var bara att köra på, men det var helt sjukt!

2. Avril Lavigne var kul. Eller, hon var väl inte så kul, utan mest liten och arg. Men hon blev kär i vår rosa heltäckningsmatta och ville ha den på sin turné. Så då köpte hennes manager den. Jag kommer inte ihåg pengasumman, men hon fick med sig en bit.

3. När Lady Gaga gästade 2008. Hon hade precis börjat slå igenom då och hon var ju så ball. Hon kom ut i sina stora, stora fyrkantiga glasögon och så hade hon någon käpp med en kristallkula på. Folk satt där i sina foppatofflor och undrade ”vad är det som händer?”

4. När Weather Girls körde ”It’s Raining Men”, för just då började det regna. Det bara kom som ett brev på posten.

5. När gänget från musikalen Priscilla, som handlar bland annat om drag queens, var här och jag är på scen och vänder mig om och helt plötsligt ser hur vår producent, Henric von Zweigbergk, står i kören och sjunger i full drag showmundering. Det hade jag ingen aning om och jag kunde inte sluta skratta.

6. En bonus. Eros Ramazzotti. Det här var året då jag inte gjorde ”Sommarkrysset”, när jag fick Nikki 2009, så jag har inte upplevt det själv men han var tydligen urmärklig. Jag vet inte om man vågar säga, men jag har hört rykte om att ingen fick titta på honom, ingen fick prata med honom och han ville bara vara för sig själv.

5 snabba med Gry Forssell

Allsång eller korsord?

Korsord! Jag är inte förtjust i allsång. Alltså företeelsen, inte programmet. Schemalagd allsång är jobbigt. Påtvingad ”nu ska vi ha kul” och någon som planerar och plockar fram ett häfte det får det att krypa i kroppen på mig. Men spontan allsång är härligt!

Gröna Lund eller Liseberg?

Gröna Lund. Min favoritkarusell är Twistern.

Jag skulle vilja vara en fluga på väggen hemma hos..?

– Kungen och drottningen. Fast det är kanske inte så kul. De är väl aldrig hemma.

Om jag var man för en dag skulle jag..?

– Hålla mig på snoppen. Det är ju tydligen det killar gör hela tiden.

Jag drömmer om..?

– En bra framtid för mina barn. I en hållbar värld som finns kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE