Därför hyllar Danny Saucedo nationaldagen

1 av 3
NÖJE

Danny Saucedo började se sig själv som svensk vid 25 års ålder.

Innan dess dissade han svenska traditioner och upptäckte först som 14-åring att det fanns något som hette ”midsommar”.

Men så kom vändningen – och i dag viftar han gärna med den blågula flagga på nationaldagen.

"Det finns massor av bröllopsplaner" 00:59

Artisten Danny Saucedo är född och uppvuxen i Stockholm.

Men han har inte alltid präglats av de svenska traditionerna eller betraktat sig själv som ”svensk”.

– Jag har aldrig någonsin firat Sveriges nationaldag. Det har ju också väldigt mycket att göra med att min mamma är från ett annat land, Bolivia, och min pappa är från Polen. Och traditioner över huvudtaget är inte närvarande under min uppväxt, säger han i podcasten ”Tänka högt” som han har tillsammans med Mikael Hollsten.

Visste inte vad midsommar var

Han hade till exempel helt lyckats missa fenomenet ”midsommarfirande”.

– Jag fick reda på vad midsommar var när jag var fjorton, när jag följde med på en midsommarfest en gång och tänkte: ”Shit, vad härligt! Vad är det här för något?”

Han chockades av svaret: att midsommar är ett återkommande, årligt folkkärt firande.

– Traditioner har inte följt mig alls, så det här nationaldagsfirandet blev jag väldigt glad för när det kom, för jag får ta del av det. Jag har alltid haft en liten kluven tanke om vad jag är, säger han och fortsätter:

– Jag är nysvensk. Eller ja, jag härstammar från nysvenska föräldrar. Jag har inte tillhört någonting, även om jag ser väldigt svensk eller skandinavisk ut.

”Väldigt stolt svensk”

Vändningen kom för ett par år sedan, efter en längre tid i USA.

– Nationaldagsfirandet har gett mig en anledning att vara stolt över det landet jag är född i. Det finns en tillhörighet där som jag nu har anammat.

Han förklarar:

– Fram till jag var 25 har jag ansett mig inte vara svensk. Aktivt. Jag blev svensk när jag bodde i USA och kände hur mycket jag saknar svenska handtag, svenska vägar, gafflar, allt! Det är så mycket med Sverige som är så bra, som inte finns någon annanstans och därför är jag en väldigt stolt svensk.

ARTIKELN HANDLAR OM