Friends Arena

Martin Roliniski: ”Handlade bara om att överleva”

Martin Rolinski gör musik han brinner för

Av: 

Jens Peterson

NÖJE

Martin Rolinski skulle dra igång unika körsatsningen We are voice. Och börja skriva sånger på svenska. Då förändrades livet.

– Allt slogs omkull när min äldsta dotter fick en hjärntumör, säger Martin Rolinski, 34. Från att jobba heltid på ett drömprojekt så kände jag att jag ville lägga locket på allt.

2014 började behandlingen av då 5-åriga Isabella.

– Det handlade bara om att överleva. Jag ville inte synas eller dra igång projekt, säger Martin Rolinski. En del skriver som bäst när de är nedstämda. Jag funkar inte så. Jag ville skita i allt och fokusera på det viktiga, på familjen. Att inse att ditt barn kanske inte överlever, det ger perspektiv på vad som spelar roll.

”Kände att det skulle gå bra”

Förra våren kom vändningen.

– Operationen gick bra, cellgiftsbehandlingen började verka, vi insåg att behandlingarna skulle ta slut, säger Martin Rolinski. Det kan bli mer behandling och hon måste genomgå undersökningar i många år, men vi kände att det skulle gå bra för Isabella.

Dags att känna efter. Dags att fundera på vad han ville lägga tid på.

– Jag ville göra saker som betydde något. Det måste vara något man brinner för.

Mer personligt

Som att skriva och sjunga mer personligt. På svenska. Nya singeln ”Hjältarnas år” släpps 5 maj.

– Det var så många som dog 2016 som betydde mycket för mig. David Bowie, Prince, George Michael, säger Martin Rolinski. Dom formade mig som liten kille. Jag ville skriva om de känslor jag fick av musik.

Han vill sprida musikens makt. Medverkan i Körslaget 2012 fick honom att känna kraften i körsång. 4 november ordnar We are voice konsert på Friends arena.

– Det blir unikt, säger Martin Rolinski. Publiken delas in i fyra körstämmor. Alla kan veta i förväg vilka låtar de ska sjunga och vilka stämmor. Det blir oförglömligt om vi gör det rätt.

En ny app gör att den som vill kan öva på sin stämma i förväg. Gästartister är Malena Ernman, Tommy Körberg, Sofia Karlsson och någon mer. Sångerna pendlar från ”Jag vet en dejliga rosa/Håll mitt hjärta” som kanon, till ”Can’t stop the feelin” och ”Anthem”. Friends arena inreds för att ta emot cirka 18 000 sångare/publik.

Är det en engångsgrej?

– Absolut inte. Vi vill dels ha årligt återkommande konsert, dels möjligggöra konceptet för andra arrangörer och arenor. Jag har aldrig varit så inspirerad som nu. Att jobba med We are voice, och mitt eget.

Efter sommaren kommer singeln ”Tillsammans” och senare i höst ”Alltid vara med dig”.

– Det är en far till dotter-låt som man skriver när man tittar på sina döttrar och är jättekär i dom.  Det är skitjobbigt att släppa så personliga låtar. Sjukt läskigt.

Har dina döttrar hört den?

– Ja, dom sjunger med. Då blir man väldigt varm om hjärtat som pappa. Dom vill sjunga med pappa när dom blir stora har dom bestämt.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Dilba gick in i väggen: ”Kroppen var ett fängelse”

ÄMNEN I ARTIKELN

Friends Arena