Thomas Ravelli om svåra mötet: ”Mycket känslor som kommer”

1 av 3

avMathilde Albinsson

NÖJE

Thomas Ravelli vurmar för de utsatta.

Men i säsongsavslutningen av ”Hemliga miljonären” bryter han ihop när han träffar en tunnklädd man i den bistra vinternatten.

– Man tycker så synd om de här människorna som inte har någon mat eller pengar, säger Thomas Ravelli.

Den legendariske fotbollsmålvakten Thomas Ravelli, 57, går under täckmantel i säsongsavslutningen av ”Hemliga miljonären” på Kanal 5. I programmet besöker han människor som arbetar för att ge stöd åt hemlösa i Stockholm.

– Vem som helst kan ju tappa fotfästet i sitt liv, om man skiljer sig eller mister jobbet eller får psykiska problem eller upplever något som gör att man hamnar i samhällets bottenskikt, berättar han.

Han medverkar i programmet för att synliggöra utsatta människor i samhället.

– Det vurmar jag för, att kunna få svenska folket att se de här människorna på ett annat sätt.

Men ett av mötena blir särskilt känslosamt för Thomas Ravelli, som bryter ihop och måste gå undan kamerorna för att samla sig.

Han berättar om hur han en bister vinterkväll träffade en tunnklädd man. Thomas Ravelli, som oroade sig för mannen, gav honom sin egen halsduk, en julklapp från dottern.

– Det var ju flera minusgrader och kallt och så ser jag den här mannen som går nästan i T-shirt och med bara en liten tröja över. Man tänker, ”men hallå? Vad är det fråga om?” För här kommer jag, varmt klädd, och han har inte ens något om halsen...

Då kom tårarna.

– Det var någon spontan, överväldigande känsla som kom. En empatisk känsla, som ofta kommer hos mig. Att man tycker synd om folk och vill hjälpa. Ju äldre man blir, desto känsligare blir man.

– Det är så mycket känslor som kommer. Man tycker så synd om de här människorna som inte har någon mat eller pengar. Det är ju fruktansvärt att det överhuvudtaget ska finnas i det här samhället. För mig är det oförståeligt.

Blev det en chock att komma så nära?

– Det var väl ingen chock direkt, men jag har inte sett det i den utsträckningen. Jag gav honom halsduken som jag fick av min dotter i julklapp, så det var ju från henne också på ett sätt. Det blev väl lite starkare då. Men jag tänkte att han behöver den mycket bättre än vad jag behöver.

Mötet inträffade när Thomas Ravelli följde med hjälporganisationen Gula änglarna ut i stockholmsnatten. Upplevelsen blev en ögonöppnare för honom.

– Vi måste synliggöra människor som har det svårt. Ser man en uteliggare, så kan man faktiskt gå fram och fråga: ”Hur mår du? Vill du ha hjälp med något?” inte bara titta bort hela tiden. Vi måste se våra medmänniskor.

Har du fortsatt att engagera dig?

– Jag har alltid jobbat ideellt, men för tillfället har jag alldeles för mycket att göra. Vi har ett eget klädmärke, jag och brorsan (Andreas Ravelli, reds. anm), som vi säljer till idrottsföreningar och skolklasser som säljer det vidare för att kunna finansiera sina kupper och skolresor. Men det är också ett sätt att stötta – alla ska kunna vara med, trots föräldrarnas ekonomi.

Säsongsavslutningen av ”Hemliga miljonären” sänds måndagen den 29 maj klockan 20.00 i Kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kanal 5