Jocke Lundell: Jag mår väldigt dåligt just nu

1 av 3

avFrida Söderlund

NÖJE

Jocke och Jonna Lundell är störst på Youtube.

Men nu känner de sig inte längre trygga på plattformen.

– Det är en väldigt jobbig tid i livet just nu, säger Jocke.

Youtubetstjärnan Jocke Lundells händer skakar under hela intervjun.

Han och frun Jonna har tillsammans Sveriges största Youtubekanal med över 632 000 prenumeranter, singeln ”All I need” slog svenskt rekord för flest streams på en dag och paret är aktuella med en helt egen intervjuserie för TV3: ”Jocke och Jonna möter”.

Men det som på ytan kan verka bra är inte alltid det.

Framgångarna har också inneburit offentliga bråk med familjemedlemmar, förstörda ägodelar och mordhot.

Stressen och pressen tär på båda, men har fått Jocke att bränna ut sig.

– Det känns som att folk vill och försöker få en ur balans hela tiden. Folk är väldigt dömande i Sverige överlag. De ser hellre det roliga i att folk misslyckas än lyckas. Och jag har inte kommit på hur man hanterar det. Det är därför jag mår såhär, säger han.

– Serien vi gjort nu var en väldigt kul serie att göra och det är kul att visa att vi klarar det. Men nu känns det i magen... Man tänker ”nu har vi gjort någonting bra, vad kommer det att kosta oss”?.

Hur mår du just nu?

– Dåligt. Väldigt dåligt. Det har varit mycket sista tiden och jag har inte ens fått en sekund för mig själv. Det är en väldigt jobbig tid i livet just nu där jag börjar hitta mig själv. Och det är mycket tankar på det gamla...

– Jag hör inte när folk pratar med mig längre. 

Blir du som inkapslad i dig själv? 

– Ja. Jätteinstängd.

Jonna bryter in.

– Han glömmer bort att äta. Han kan inte känna någon hunger alls. Man måste liksom säga åt honom ”ät det här” och ge honom det. Jag försöker avlasta honom och bara finnas där och stötta. Jag försöker det lilla jag kan och vi tar det steg för steg.

”Allt exploderade”

För en månad sedan gick han ut med att han skulle skrota sitt gamla alias ”Jockiboi”. Namnet som till en början gjorde honom ökänd i dokusåpavärlden, men som sedan också blev förknippat med stora framgångar inom både Youtube och musik.

Blev allt, hatet och motståndet, värre när du gick ut med att du skulle lämna allt gammalt bakom dig?

– Ja. Allt blev mycket värre. Det exploderade. Och sedan dess har jag mått jättedåligt. Jag trodde musiken var ett steg i rätt riktning för mig, något som skulle få mig att må bra. Men jag tror att... många fans är nog livrädda att jag ska sluta med Youtube eftersom musiken går väldigt bra. Så då vill de trycka ner musiken och det andra i stället.

När man kollar runt på internet har det känts rätt tydligt att folk inte har velat att du ska göra den här förändringen från Jockiboi till något bättre.

– Nej, och det får mig att tvivla också. Är jag den idioten? Det får mig att tvivla på mig själv väldigt mycket, och jag gillar inte det. Jag vill vara säker och trygg i den jag är, min psykiska hälsa är beroende av det. Känner jag inte igen mig själv mår jag svindålig psykiskt.

Så hur gör du nu för att må bättre? Får du hjälp?

– Jag kan bara ta en dag i taget. Det är det enda jag kan göra. Just nu känner jag ingen pepp för något. Inte för att släppa nya låtar, knappt för att göra en video. Det är inte mycket jag känner pepp för just nu, det känns som allt bara blir förstört. Folk kan göra aska av allting.

”Folk hoppar på mig”

På Youtube har kanaler som fungerar som alternativa ”nyheter” fått stort genomslag. Kanalerna återberättar händelser, skvaller och rykten om större profiler på plattformen.

– Jag känner att ju mer jag visar mig svag, desto mer hoppar folk på mig. Jag känner mig inte trygg på Youtube för fem öre. Jag vågar knappt prata med någon Youtuber för att alla ska ha något att ”tjäna på det”. Jag kan inte hålla undan allt som sprids när det är så mycket annat som pågår i mitt liv som gör mig svag. Den riktning Youtube går åt nu är inte rolig.

Känner ni att ni kommer att att sluta med Youtube?

– Vi kommer inte att sluta på grund av vår trivsel, utan snarare på grund av vad som händer med plattformen. Det känns inte kul. För om någon hittar på ett rykte om mig, som många gör för att mitt namn drar visningar, är min karriär förstörd då? Ska jag bara behöva göra videos där jag dementerar rykten? säger Jocke.

– Han vill bara bli bättre och må bättre, det är jättekonstigt att folk ska försöka förstöra det hela tiden, säger Jonna.

”Jocke och Jonna möter” har premiär 2 maj, 16:00 på Viafree.

ARTIKELN HANDLAR OM