Mejla

Jan-Olov Andersson

De tävlande lagen i ”På spåret” var tyvärr jämndåliga

Och varför fick inte Thåström sjunga mer?

När resmålet var Liverpool, bjöds tittarna på Beatles-bonanza. Säkert något som ingen protesterade emot. Och så Joakim Thåström vid sångmikrofonen på det.

Men de tävlande lagen var tyvärr jämndåliga.

Som tur är var det ändå spännande in i det sista.

Grupp 3 i årets säsong har inte visat sig innehålla de skarpaste ”På spåret”-hjärnorna.

I alla fall inte hittills.

Första matchen slutade 24-20 till ena laget. Nu stod det 24-20 efter blott två resmål, det är klart godkänt. Problemet var att sedan blev det knappt några fler poäng.

Inget av lagen vågade dra på Vem där?, trots att det under sista femton sekunderna fanns rätt många självklara saker som pekade mot Alicia Vikander.

Och på Kristinehamn var uppenbart frågorna väldigt mycket svårare än på andra resmålet Katmandu, en plats som nog väldigt få svenskar har ett förhållande till.

Ibland är frågorna väldigt svåra, kanske också lite knasiga, men kring Liverpool hade man verkligen hittat rätt med Beatles-bonanzan.

Patrik Arve och Irena Pozar.
Patrik Arve och Irena Pozar.

Så bra var lagen:

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Patrik Arve/Irena Pozar. Han är musiker som släppt musik under namn som Nya Krösus och Swedish Tiger Sound. Mest känd är han förstås som en av medlemmarna i Teddybears. Hon är journalist och chefredaktör för den digitala tidningen Veckorevyn. Hon var nominerad till Stora journalistpriset för hur hon förvandlade tidningen till något nytt. Skriver också krönikor i Expressen. Kom till Sverige som ettåring, som flykting från Sarajevo. Vann med knappast möjliga marginal, 24-23, trots att de kammade noll på samtliga delfrågor på sista resmålet Kristinehamn.

Emma Molin och Hanna Dorsin.
Emma Molin och Hanna Dorsin.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Hanna Dorsin/Emma Molin. Två av medlemmarna i Grotesco-gänget, Sveriges roligaste humorkollektiv. Hanna skymtade förbi som sig själv i vinterns suveräna komediserie, ”Premiärdatum oklart”. Emma har lett Guldbaggegalan ett par gånger och gick senast till final i den andra frågeleken i svensk tv, Kanal 5:s ”Alla mot alla med Filip & Fredrik”, ihop med artisten Markus Krunegård. Hade bra koll på hur beatlarna krossade ”Abbey Road” på LP-omslaget.

Så bra var musiken:

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus och Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus, men det kunde ha varit Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus.
Beatles låtar tål naturligtvis att kläs i tuff hårdrocksdräkt. Men Nicke Andersson har verkligen inte Paul McCartneys eller John Lennons röstresurser. Det har i och för sig ingen. Men varför fick inte Joakim Thåström även sjunga Beatles? Varför låter man i år gästartisten bara sjunga ett av musiknumren? Thåström sjungande ”Ticket to ride” och ”Help” hade inte kunnat bli annat än högsta betyg.

Nu blev det i och sig väldigt bra när han tolkade Lille Bror Söderlunds ”En valsmelodi”, med text av Nils Ferlin. Inte oväntat. Thåström har ju tolkat den svenska visskatten förr.

Joakim Thåström.
Joakim Thåström.

Några andra spaningar:

Kvällens replik:

– Jättebra. Han från KSMB, va?

Patrik Arve efter Thåströms sånginsats. KSMB var under punktiden ett slags lite sämre Ebba Grön.

Kvällens försök:

Patrik Arve försökte åter få igång roligt snack om sin favorithobby frisbee, men Kristian Luuk nappade aldrig på det.

Kvällens det-går-faktiskt-att-plugga-på-fråga:

Hur ser flaggorna ut i tre länder i Sydostasien? Dorsin/Molin prickade in en av tre flaggor. Annars är det ju en av de saker man kan pröva att läsa på i förväg. Fast det är också rätt mycket onödigt vetande i det vardagliga livet…

Veckans läsarsynpunkt:

”När de förra veckan gissade på Karl XII i stället för Karl XIV Johan på en fråga, så visade man prov på en sådan total obildning att man borde ha vett att inte ställa upp i den här typen av offentlig avrättning.”

Domen föll hårt över Arve/Pozar från en vanlig läsare/tittare.

Publisert:

LÄS VIDARE