Phil Spector död med covid-19 - blev 81 år

Musikproducenten avtjänade fängelsestraff för mord

Phil Spector är död.

Den morddömde demonproducenten blev 81 år gammal.

Han dog efter att ha smittats av covid-19.

Enligt den amerikanska nöjessajten TMZ har Phil Spector dött med ”covid-19-relaterade komplikationer”.

Han var med och revolutionerade musikindustrin på 1960-talet med det så kallade wall of sound-ljudet och har producerat musik åt bland andra Ike och Tina Turner, The Beatles och Ramones.

2009 dömdes han till minst 19 års fängelse för mordet på skådespelerskan Lana Clarkson. Efter att ha smittats av covid-19 för fyra veckor sedan överfördes han från sin fängelsecell till ett sjukhus för behandling, skriver TMZ.

Han ska ha återhämtat sig tillräckligt bra för att kunna återvända till fängelset, men enligt TMZ:s källor blev han plötsligt sämre och fördes till sjukhus där han dog på lördagen.

Phil Spector blev 81 år.
Phil Spector blev 81 år.

Influerade Abba

Den New York-födde musikern slog 1958 som 19-åring igenom med låten ”To know him is to love him” med gruppen The Teddy Bears, där han själv sjöng och spelade. Men det var som producent han gjorde sig ett världskänt namn på 1960-talet. Spector ville att musiken skulle spelas in med dubbla uppsättningar av alla instrument, med uppställda ljudväggar emellan dem. Tekniken som kom att kallas ”wall of sound” (”ljudvägg”) användes snart av bland andra Abba, The Beach Boys, Bruce Springsteen och The Beatles.

Innan Abba släppte sitt debutalbum ”Ring ring” 1973 hade bandets hustekniker Michael B Tretow läst en bok om Phil Spector, vilket gett honom idén att dubbla musikinstrumenten.

Spector var med och producerade Beatlesskivan ”Let it be” och fortsatte efter bandets upplösning att producera skivor med John Lennon och George Harrison. Han låg även bakom hits som ”Be my baby” med The Ronnettes och ”He’s a rebel” med The Crystals.

Phil Spector  greps 2003 misstänkt för mord på skådespelerskan Lana Clarkson. Han dömdes  2009 till mellan 19 års fängelse och livstids fängelse.
Phil Spector greps 2003 misstänkt för mord på skådespelerskan Lana Clarkson. Han dömdes 2009 till mellan 19 års fängelse och livstids fängelse.

Anklagades av ex-frun

Mellan 1968 och 1974 var Phil Spector gift med The Ronettes-sångerskan Ronnie Spector. I sina memoarer ”Be my baby: How I survived mascara, miniskirts and madness” från 1990 beskrev Ronnie Spector äktenskapet som att hållas fången i parets herrgård i Beverly Hills. Hon anklagade Phil Spector för att ha varit våldsam mot henne, plågat henne psykiskt och saboterat hennes karriär.

”Jag visste att om jag inte lämnade honom så skulle jag dö där,” skrev hon, enligt The Mirror.

En dag hade Phil Spector adopterat två barn utan att berätta om det för henne.

– Vi var i bilen och plötsligt kör vi upp till herrgården där vi hade en fontän och där är två blonda, blåögda tvillingar som springer runt, sa hon enligt People.

– Jag frågade vad är detta och han sa ”god jul!”

Flydde barfota

Ronnie Spector har berättat om hur hon med sin moders hjälp 1972 barfota flydde herrgården och flyttade till New York. I samband med skilsmässan fick Phil Spector vårdnaden över de tre barn som de adopterat, enligt ex-frun efter att han mordhotat henne om hon inte gick med på det.

Efter dödsbeskedet hyllar Ronnie Spector, 77, sin ex-make – som muskiproducent.

”Att jobba med Phil Spector var att jobba med den bästa. Så mycket att älska med den tiden,” skrev sångerskan.

”Att bli kär var som en saga. Den magiska musik vi skapade var inspirerad av vår kärlek. Han var en briljant producent, men en värdelös make.”

Dömdes för mord

I februari 2003 greps Phil Spector misstänkt för mordet på den 40-åriga skådespelerskan Lana Clarkson. Clarkson, som bland annat haft roller i ”Häftigt drag i plugget” (1982) och ”Scarface” (1983) hade hittats skjuten på en stol i Spectors hem i Kalifornien.

Han hävdade enligt Daily Mail att hon skjutit sig själv, att det varit ett ”olyckssjälvmord” och att hon ”kysst pistolen”. Men enligt en inspelning av larmsamtalet hördes musikikonen erkänna brottet.

– Jag tror att jag mördat någon, sa han enligt Daily Mail.

I rättegången i september 2007 ansåg sju av nio jurymedlemmar att Spector var skyldig. Men det var inte tillräckligt och förhandlingarna fick börja om från början. Först i april 2009 kunde Spector dömas till mellan 19 års fängelse och livstids fängelse för mord av andra graden.

Publisert:

LÄS VIDARE