TV4

Aftonbladet avslöjar: TV4 petar kritiserade chefen

Fråntagen arbetsuppgifter: ”Otroligt att det skulle behöva gå ett mediedrev”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Efter Aftonbladets granskning: Nu petas den kritiserade TV4-chefen.

Larmen om arbetsmiljöproblem på tv-bolaget har gjort att personen omplacerats.

– Det är helt otroligt att det skulle behöva gå ett mediedrev för att något skulle hända, säger en TV4-anställd.

Den kritiserade TV4-chefen har petats från sin chefstjänst och fått nya arbetsuppgifter, uppger flera TV4-anställda för Aftonbladet. Beskedet kom sent i torsdags vid ett möte där TV4:s personalchef Samir Törnblad informerade medarbetarna på den aktuella avdelningen, det första mötet som TV4:s ledning hållit med berörda personer efter att Aftonbladet en vecka tidigare inlett en granskning av arbetsmiljön på tv-bolaget.

Tillfällig lösning

Då hade det gått sju månader sedan anställda först larmat HR-avdelningen och facket om problemen med den aktuella chefen, som anklagades för härskartekniker och favoriseringar.

– Det är otroligt att det skulle behöva gå ett mediedrev för att något skulle hända. Men det här är väldigt skönt. Tack för att ni tog oss på allvar, säger en TV4-anställd.

Den utpekade chefen har fråntagits personalansvar för avdelningen och omplacerats med andra arbetsuppgifter, enligt uppgifter till Aftonbladet. Samtidigt har den aktuella avdelningen fått en ny chef.

– Men det är inte helt över än. Den lösningen är av olika anledningar bara till februari, sen får vi se vem som kommer efter det. Men vi är väldigt lättade nu i alla fall, säger en annan TV4-medarbetare.

TV4.

TV4-anställd: ”Sitter i väggarna”

Samtidigt varnar andra för att problemen med arbetsmiljön på TV4 inte automatiskt löst sig för att man flyttat på den kritiserade TV4-chefen. Flera anställda som Aftonbladet har talat med har i samband med granskningen lyft att arbetsmiljöproblemen är utbredda och att det snarare handlar om en utbredd kultur.

– Det handlar inte bara om en person eller en avdelning. Ledningen ser inte att det sitter i väggarna och att det ledarskap de främjar leder till det här. Personer som vågar lyfta ett problem blir själva ansedda som att de är problemet, säger en TV4-anställd.

Personalchefen: Ingen chef behövde stöd

Aftonbladet har i flera artiklar kunnat rapportera om hur TV4-anställda valt att säga upp sig utan nya jobb att gå till på grund av en enskild chefs agerande och hur TV4:s ledning i månader valt att blunda för problemen trots att de rapporterats till såväl HR-avdelningen som facket och även huvudskyddsombudet kopplats in. Anställda på i TV4-huset har också larmat om att arbetsmiljöproblemen varit utbredda även på andra avdelningar.

I en artikel på TV4:s intranät har personalchefen Samir Törnblad tillbakavisat uppgifterna om arbetsmiljöproblem, och hänvisade då till en medarbetarundersökning.

– I fjolårets mätning hade vi inte en enda chef i våra 126 team som behövde stöd i att utveckla sitt ledarskap, enligt det ledarskapsindex som tas fram, sa han i artikeln.

Aftonbladet har sökt den utpekade chefen och TV4:s personalchef Samir Törnblad. Efter att Aftonbladet publicerat uppgifterna om den petade TV4-chefen återkommer TV4:s HR- och kommunikationsdirektör Åsa Barsness med svar på Aftonbladets frågor:

”Personen som du refererar till har återgått till sina ordinarie arbetsuppgifter och leder inte längre arbetet på den aktuella avdelningen. Nu jobbar vi för att skapa arbetsro för alla inblandade”, säger Barsness.

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Storbråk på TV4 – flera personer har sagt upp sig

ÄMNEN I ARTIKELN

TV4

Arbetsmiljö