Komikern Evelyn Mok utsattes för rasistattack

Förföljd och påhoppad av okänd man på Hisingen: ”Man är van som asiat att få glåpord slängda på sig”

Publicerad 2021-04-12

Komikern Evelyn Mok förföljdes av en okänd man.

När han kom i kapp hostade han och skrek rasistiska glåpord.

– Han ropar ’tjing tjong’ och jag förstår då att det är corona-relaterat, säger hon.

Evelyn Mok.

Runt klockan fem på fredagseftermiddagen lämnar Evelyn Mok, 33, matbutiken för att promenera hem till sin lägenhet. Det är fortfarande ljust ute när hon ser mannen som står utanför bilmekanikern.

Det ser ut som att han väntar på något, kanske på att bilen ska bli klar? Evelyn går förbi, men hon märker snart att han följer efter henne.

– Jag tycker att det känns lite märkligt att han gör det, eftersom jag trodde att han stod och väntade. Men så tänker jag att han kanske är ute efter min telefon så jag stoppar undan den.

När hon kommer ut på huvudgatan korsar hon vägen för att verkligen se om mannen följer efter henne.

Ökar takten

– Jag märker att han blir lite ställd för jag gör det hela väldigt plötsligt. Sedan korsar han också gatan, och då inser jag att han förföljer mig.

Evelyn ökar takten, men det gör också mannen som snart börjar hosta högt.

– Då tänker jag att det här kan inte vara det jag tror att det är. Sedan ropar han ’tjing tjong’, jag förstår då att det är coronarelaterat.

– Han fortsätter och börjar liksom att sjunga glåporden, det är så bisarrt. Nu i efterhand tänker jag att han sjöng på grund av människorna runt omkring. Han försökte nog maskera det han höll på med.

Hon känner att hon inte kan rusa ifrån honom, men paniken börjar gnaga i henne.

– Jag ser en tobaksaffär och springer in där. Jag vänder mig om för att se om han följer med, men då skyndar han sig över gatan. På andra sidan står det folk som väntar på att gå över men som han liksom krockar in i.

Isabella Rodriguez och skådespelaren Evelyn Mok från serien ”Kurs i självutplåning” på SVT.

Anmälde för statistiken

När Aftonbladet pratar med komikern, känd från bland annat SVT:s ”Kurs i självutplåning”, har det gått drygt två veckor sedan attacken. Hon har inte sett mannen sedan dess, berättar hon.

Evelyn polisanmälde händelsen, men några dagar senare fick hon beskedet att förundersökningen lagts ned på grund av brist på bevis.

– Det var väl väntat, jag fattar hur det funkar. Men jag anmälde det för att jag ville att det skulle in i statistiken. Jag vet att det finns väldigt lite, eller ingen, statistik på hatbrott mot asiater i Sverige.

Van att höra glåpord

En halvtimme efter att Evelyn kommit hem den där fredagseftermiddagen lägger hon upp en sju minuter lång video på sin Instagram där hon berättar om attacken. Inlägget sprids snabbt på sociala medier. Personer som varit med om liknande påhopp börjar höra av sig till den 33-åriga komikern.

– Jag ville uppmärksamma det för andra svenskasiater. Jag blev så chockad över att det hände i Sverige, det kanske låter lite naivt liksom och ignorant till och med. Men jag tror att vi alla har den här känslan av att det är tryggt och säkert här.

– Det är så hemskt att säga men man är typ van som asiat att få glåpord slängda på sig. Men just det här att han följde efter mig var obehagligt.

I USA har diskussionen om rasismen mot asiat-amerikaner bubblat upp efter masskjutningen i Atlanta, där åtta människor miste livet. Kort innan attentatet publicerade dessutom organisationen Stop AAPI Hate en rapport som visade att 3 800 fall av hatbrott begicks mot asiat-amerikaner 2020.

Är försiktig

– För mig personligen, här i Sverige känns det, känns som jag har försökt berätta om rasismen hela livet men att majoriteten inte har lyssnat. På grund av att det har blivit mycket våldsammare i samband med pandemin, och att äldre blivit utsatta, så tror jag att folk har insett att det inte går att ignorera.

Efter påhoppet på Hisingen tittar hon sig ofta över axeln och undviker att ha hörlurar i öronen.

– Samtidigt vill jag inte styras av rädslan. Det är någon annans handlingar som orsakat den, och det är så mycket makt att ge till en person som försöker skrämmas.

ANNONS