Ana Diaz om sin utmattning: ”Det gäller livet”

Berättar i dokumentären ”Aldrig mer utbränd”

Artisten berättar i ”Aldrig mer utbränd” om sin utmattning som hon inte är helt fri från i dag.
Artisten berättar i ”Aldrig mer utbränd” om sin utmattning som hon inte är helt fri från i dag.

Ana Diaz drabbades av utmattningsdepression 2017.

Efter flera bakslag kämpar hon än i dag med att ta sig tillbaka.

– Det är faktiskt stroke-liknande skador man får i huvudet, det är inte en förkylning. Det fattade inte jag, så jag hamnade där igen, säger hon i ”Aldrig mer utbränd” på SVT edit.

I dokumentären ”Aldrig mera utbränd” på SVT edit berättar artisten och producenten Ana Diaz, 43, om första gången hon drabbades av en utmattningsdepression 2017. Karriären hade tagit fart, hon bodde i London och jobbade sju dagar i veckan.

– Min puls gick aldrig ner. Den var konstant i ”jakt”. ”Bli jagad av en mammut över en slätt-puls”. Jag kunde ligga och vila i en timme och det slutade inte. Jag hade så mycket kortisol och adrenalin i kroppen att det här var konstant.

– Sen började jag tappa hår, och jag märkte inte att det höll på att braka.

Orkade knappt duscha

Hon hade gått in i väggen.

– Till slut var det min kropp som på något vis höll upp mig i halsen mot en vägg och sa: ”Om inte du slutar nu så kommer jag att döda dig”.

Ana Diaz fick svårt att vara bland ljud. Hon orkade inte svara på sms eller i telefonen och hennes dagar bestod nu bara av vila.

– Om det fanns någon kraft gick den åt till att gå till affären och hem, sen vila igen. Eller kanske duscha, om man orkar. Men ganska mycket inte duscha faktiskt. Ganska mycket bara ha samma mjukiskläder i ganska lång tid.

Ana Diaz.
Ana Diaz.

”Jag är inte framme”

Vägen tillbaka är krokig och hon har drabbats av flera bakslag.

– Har jag inte varit bra på att ens ge mig den tiden det behövs för att komma tillbaka efter en utmattning, för det är faktiskt stroke-liknande skador man får i huvudet, det är inte en förkylning. Det fattade inte jag, så jag hamnade där igen.

Än i dag kämpar hon med att bli helt fri från sin utmattning.

– Jag är i något slags landskap mellan att fatta någonting teoretiskt och faktiskt förstå det kroppsligt, och jag är inte framme.

– För mig blev det nu sista vändan så tydligt att det gäller livet, mitt liv. För om jag inte lyssnar kommer det inte bli någonting, då kommer jag inte ens få vara här, jag vill vara här.

”Aldrig mera utbränd” finns på SVT Play torsdag 11 februari från kl 02.00 och i SVT1 samma dag kl 22.30.

Publisert:

LÄS VIDARE