Mejla

Linn Elmervik

Susanna borde hoppa av – eller börja bete sig

LINN ELMERVIK: Fruktansvärd stämning i ”Gift vid första ögonkastet”

Susanna och Johan under bröllopsresan till skogen.
Susanna och Johan under bröllopsresan till skogen.

Susanna har redan bestämt sig för att relationen är körd.

I stället för att hoppa av ägnar hon all sin tid åt att såga Johan.

Experterna borde ryckt ut till vildmarksdejten – för det här barkar åt skogen.

Att dejta är att blotta sig. Att göra det i tv är om möjligt ännu mer utlämnande.

Därför är det plågsamt att se socionomstudenten Susannas och grävmaskinisten Johans förhållande utvecklas till ett evighetslångt recenserade av hans personlighet.

Under de få dagar paren har känt varandra har Susanna hittat följande fel på Johan:

  • Han tycker inte om öl och det inte lika kul att dricka det själv
  • Han är en badkruka (det är Susanna också, men hon hade velat ha någon som peppar henne att hoppa i)
  • Han är kvällstrött
  • Han säger inte emot henne ordentligt
  • Han lagar mat med för mycket olja i
  • Han plockade ett par granskott i skogen (granskott ingår tydligen, ve och fasa, inte i allemansrätten?)
  • Han pratar för mycket i imperfekt

Det är inte ovanligt att ha höga och specifika krav på en potentiell partner, men då kanske just ”Gift vid första ögonkastet” är fel program? För Susanna föreslår jag istället en karriär som Bachelorette där man kan välja och vraka bland kandidaterna.

Varje bildruta talar sitt tydliga språk: Susanna har redan bestämt sig. Hon och Johan kommer inte att tillbringa resten av sina liv ihop, förmodligen inte ens de närmaste månaderna. Det är väl helt okej. Vad som däremot inte är det är hennes otrevliga sätt mot sin nye make. Medan han försöker gå henne till mötes och behålla den goda stämningen ifrågasätter och klagar hon på nästan allt han gör.

När paret ska navigera fram i skogen med hjälp av solen under sin bröllopsresa med vildmarkstema blir de oense om åt vilket håll de ska gå och det slutar med att Susanna får sin vilja igenom. Väl framme visar det sig att hon hade fel och Johan rätt. Men han får inga hyllningar för det – i stället är Susanna irriterad över att Johan inte sa emot henne mer indignerat när de diskuterade.

Förra veckan kritiserade jag Johans uttalanden om feminism men nu imponeras jag av hans nästintill obegripliga lugn. Susanna reagerade, med all rätt, starkt på hans åsikter om jämställdhet, men ilskan verkar ha spridit sig till alla delar av hans person. Om det fortsätter såhär är Johan den enda av dem som kommer att gå ut ur programmet med värdigheten i behåll.

Det spelar ingen roll hur missnöjd man är med sin matchning, man kan i alla fall behålla hyfset. Hoppa av eller bete dig.

Publisert:

LÄS VIDARE