Shania Twain är tillbaka – efter 15 år

”Ett tag trodde jag verkligen att jag aldrig skulle kunna sjunga igen”

1 av 3 | Foto: PETTER LARSSON
Shania Twain tillsammans med Petter Larsson.
NÖJE

LONDON. Efter röstsjukdomen och otrohetsskandalen är Shania Twain tillbaka.

Nu släpper countrypopdrottningen sitt första album – på 15 år.

– Jag är inte någon som ger upp, säger världsstjärnan till Nöjesbladet.

Den 29 september släpper Shania Twain sitt första album – på 15 år. Och det har varit en lång väg dit för countrypopdrottningen som sålt över 75 miljoner skivor men tvingades pensionera sig från artistkarriären 2004.

– Ett tag trodde jag verkligen att jag aldrig skulle kunna sjunga igen, säger Shania, 52, till Nöjesbladet.

Efter genombrottet i slutet på 90-talet med hits som ”You’re still the one”, ”Man I feel like a woman” och ”That don’t impress me much” hade Shania blivit en av världens bäst säljande artister och stod på toppen av sin karriär. Hon hade släppt ett succéartat fjärde album 2002, uppträtt på Super Bowl 2003, vunnit fem Grammys och precis avslutat en hyllad världsturné när rösten plötsligt gav vika. Den kom inte tillbaka och världsstjärnan tvingades sluta som artist.

– Min röst var alldeles för opålitlig och jag visste inte vad som var fel med den. Det gick flera år innan jag blev fast besluten att kolla upp vad som var fel med det och även då var det väldigt svårt att få en diagnos, säger hon.

Först trodde hon att det handlade om utmattning. Den 20-åriga artistkarriären hade gjort henne till en världsturnérande storstjärna med fler restimmar än sömntimmar. Men flera år efter att hon dragit sig tillbaka för att ta hand om sin nyfödde son i huset på den schweiziska landsbygden hade det fortfarande inte blivit bättre. Det skulle senare visa sig handla om röstrubbningen spasmodisk dysfoni – en produkt av att hon flera år tidigare fått borrelia av ett fästingbett.

– Ingen doktor drog några paralleller mellan mina stämband och min borrelia, så det var väldigt problematiskt. Under flera år så trodde jag att felet med min röst var ett mysterium och att jag aldrig skulle få reda på vad det var.

Sjukdomen gick att bota och 2011 började hon att sjunga igen. Nu sitter kanadensiskan på lyxhotellet The Langham i London och berättar, om än med en ganska raspig röst, om hur författandet av den nya skivan ”Now” blivit som terapi efter de mörka åren.

– Just nu är jag så lättad. Det har varit en väldigt renande upplevelse och känns som en enorm prestation av mig, bara att göra det.

Albumet har även hjälpt henne att gå vidare efter skilsmässan från Robert ”Mutt” Lange – som hon 2008 kom på med att vara otrogen med hennes bästa vän. I videon till singeln ”Life’s about to get good” håller hon upp en tavla på henne och ”Mutt” – och skakar ut honom ur bilden.

– Det där var gjort med humor, säger hon.

– En del av låtskrivarprocessen var terapi efter uppbrottet. Men när det var dags för låtarna att spelas in var man redan klar med den känslomässiga processen.

Har du hört någonting från honom om videon?

– Ja, men han gillar musiken så han har bara haft positiva saker att säga.

Shanias egna föräldrar skilde sig när hon var två och mamman tog med barnen till den lilla staden Timmins i Ontario, där hon träffade Shanias styvfar. Men uppväxten där blev tuff. Shania såg ofta styvfadern misshandla modern och har i sin självbiografi berättat om hur han på natten tog sig in i barnens sovrum och viskade vulgära ord – en gång med en hand om Shanias bröst. Familjen var fattig och Shania fick som barn lära sig jaga för att få mat på bordet. När föräldrarna dog i en bilolycka fick hon försörja sina yngre syskon. Hon tror att den tuffa bakgrunden gjort henne starkare.

– Jag är ingen som ger upp, antar jag, säger hon.

– Jag har varit med om mycket i mitt liv och jag tror att det förberedde mig mer på svårigheterna. Både vad gäller min egen skilsmässa, röstproblemen och även framgången. Den tär också på människan – det är inte heller ett normalt liv utan väldigt annorlunda och stressigt.

Fattigdomen tvingade henne som barn att börja sjunga på barer i Timmins för att dra in pengar till familjen – vilket blev början på hennes väg till världstoppen. Och även senare i livet har hon lärt sig att se det goda i allt ont. Röstkatastrofen gjorde att hon kunde vara med sonen Eja, 16, under hela hans uppväxt – vilket varit en omöjlighet om hon fortsatt att turnera.

– I början, när jag först förlorade min röst, så gillade jag allt annat eftersom det varit så utmattande med allt jobb och jag stått på toppen av min karriär. Och jag var också en nybliven mamma så en del av mig var väldigt glad för lite vila, säger hon.

– Nu får han för första gången uppleva mig som artisten, eftersom jag varit hemma under hela hans barndom. Han tycker det är kul och är stolt och glad för mig.

Även makens otrohetsaffär med bästa vännen Marie-Anne Thiebaud ledde till något gott. Shania fann tröst hos Marie-Annes bedragna ex-man, Frederic Thiebaud, som hon i dag varit gift med sedan 2011. Även schweizaren Thiebaud är spänd på att se sin fru kliva upp på världsscenen igen.

– Det har krävt lite anpassning men jag tror att han är redo för det nu. Det är definitivt annorlunda och ovanligt, men man lär sig, säger Shania.

– Han älskar livsstilen. Han kommer från en affärsbakgrund men är en väldigt konstnärlig person så han känner sig väldigt uppfylld av att ta del av detta.

FAKTA

Shania Twain om…

…vad hon gjorde under sin paus:

– Jag är väldigt aktiv även om jag inte kunde sjunga. Jag har alltid gillat hästar så jag kunde rida mer och jag lärde mig att spela tennis, vilket jag fortfarande gör och älskar. Sedan lärde jag mig franska. Jag gjorde en massa saker även om jag sörjde bortfallet av min röst. Och jag skrev låtar. Jag trodde bara att det var andra som skulle komma att sjunga dem, inte jag själv.

…sitt svenska arv:

– Min biologiska farfar kom till Kanada därifrån. Jag måste leta upp släkten därifrån för jag har bara sett bilder. Edwards, heter de. Jag gjorde ett DNA-test och det var intressant med de nordiska generna, hur uppdelade de är mellan länderna. Franska och tyska gener är till exempel svåra att särskilja, men svenska är svenska och mina gener är halvsvenska, så jag borde helt klart hitta min släkt därifrån.

…huruvida det ska bli skönt att slippa sjunga sina gamla hits:

– Eftersom jag inte är på turné hela tiden så blir jag aldrig trött på mina gamla låtar. Nu tycker jag bara att det är kul att sjunga mina gamla låtar, och det kommer jag att fortsätta med, blandat med det nya.

FAKTA

Shania Twain – tidslinje

1965

Föds som Eilleen Regina Edwards i Ontario, Kanada.

1967

Föräldrarna skiljer sig och hon flyttar till Timmins där mamma Sharon gifter om sig med Jerry Twain, som adopterar Eilleen och hennes två systrar, som får efternamnet Twain.

1975

Skriver sina första låtar.

1978

Sjunger i ett lokalt coverband och bjuds in för att uppträda i tv-programmet ”Tommy Hunter Show”.

1983

Tar studenten och börjar turnera över hela Ontario med coverbandet ”Flirt”.

1987

Twains mamma och styvpappa dör i en bilolycka. Hon flyttar till Huntsville i Ontario med sina yngre syskon, som hon försörjer genom att uppträda på ett hotellkomplex i närheten.

1993

Efter att syskonen flyttat ut kan Twain släppa sitt debutalbum, ”Shania Twain”. Det når nummer 67 på amerikanska countryalbumlistan men får bra kritik.

1993

Rockproducenten Robert ”Mutt” Lange hör debutskivan och erbjuder sig att hjälpa till. De blir vänner och den 28 december gifter de sig – sex månader efter deras första möte.

1995

Släpper andra albumet ”The woman in me”, som producerats av ”Mutt”. Det blir en världssuccé som 2000 hade sålts i 32 miljoner exemplar.

1997

Twain släpper uppföljningsalbumet ”Come on over” som etablerar henne som drottningen av countrypop. Med singlar som ”You’re still the one”, ”Man I feel like a woman” och ”That don’t impress me much” säljer skivan 40 miljoner exemplar – mer något album av en kvinnlig artist tidigare gjort. Låtar från albumet vinner fyra Grammys.

1998

Åker på första stora världsturnén, där hon gör 165 konserter i tre världsdelar över 19 månader.

2001

Får sonen Eja D’Angelo och tar en kortare timeout.

2002

Släpper albumet ”Up!”, som direkt toppar Billboardlistan och säljer 11 miljoner ex på två år.

2004

Drar sig tillbaka från musiken efter att rösten gett vika.

2008

En talesperson för Twain meddelar att hon och Lange kommer att skilja sig efter att maken haft en affär med Twains bästa vän, Marie-Anne Thiebaud.

2010

Twains manager uppger att Twain är tillsammans med schweiziske Nestléchefen Frederic Thiebaud, exmaken till Marie-Anne, som hon bedragit med Lange.

2010

Twain släpper sin självbiografi, ”From this moment on”.

2011

Twain gifter sig med Frederic Thiebaud i Puerto Rico.

2011

Twains röst har behandlats, hon släpper singeln ”Today is your day” och sjunger en låt på Michael Bubles julalbum.

2012

Påbörjar en tvåårig sejour som headliner på Caesars Palace i Las Vegas.

2015

Åker på turné för första gången på 11 år. Tanken är först att turnén ska sammanfalla med albumet ”Now”, men släppet försenas.

2017

Släpper singeln ”Life’s about to get good” i juni och albumet ”Now” i september.

FAKTA

Shania Twain

Född: 28 augusti 1965 i Windsor, Ontario, Kanada.

Födelsenamn: Eilleen Regina Edwards.

Yrke: Artist, låtskrivare.

Familj: Gift med Frederic Thiebaud, har sonen Eja D’Angelo, 16 från äktenskapet med musikproducenten Robert ”Mutt” Lange, 68.

Utmärkelser: Bland annat fem Grammy-utmärkelser (18 nomineringar), åtta Billboard Music Awards, och två World Music Awards. Invald i kanadensiska Music Hall of Fame 2011.

Aktuell: Släpper sitt fjärde album, ”Now”, den 29 september.

ARTIKELN HANDLAR OM