Shania Twain är tillbaka – efter 15 år

”Ett tag trodde jag verkligen att jag aldrig skulle kunna sjunga igen”

1 av 3 | Foto: PETTER LARSSON
Shania Twain tillsammans med Petter Larsson.
NÖJE

LONDON. Efter röstsjukdomen och otrohetsskandalen är Shania Twain tillbaka.

Nu släpper countrypopdrottningen sitt första album – på 15 år.

– Jag är inte någon som ger upp, säger världsstjärnan till Nöjesbladet.

Den 29 september släpper Shania Twain sitt första album – på 15 år. Och det har varit en lång väg dit för countrypopdrottningen som sålt över 75 miljoner skivor men tvingades pensionera sig från artistkarriären 2004.

– Ett tag trodde jag verkligen att jag aldrig skulle kunna sjunga igen, säger Shania, 52, till Nöjesbladet.

Efter genombrottet i slutet på 90-talet med hits som ”You’re still the one”, ”Man I feel like a woman” och ”That don’t impress me much” hade Shania blivit en av världens bäst säljande artister och stod på toppen av sin karriär. Hon hade släppt ett succéartat fjärde album 2002, uppträtt på Super Bowl 2003, vunnit fem Grammys och precis avslutat en hyllad världsturné när rösten plötsligt gav vika. Den kom inte tillbaka och världsstjärnan tvingades sluta som artist.

– Min röst var alldeles för opålitlig och jag visste inte vad som var fel med den. Det gick flera år innan jag blev fast besluten att kolla upp vad som var fel med det och även då var det väldigt svårt att få en diagnos, säger hon.

Först trodde hon att det handlade om utmattning. Den 20-åriga artistkarriären hade gjort henne till en världsturnérande storstjärna med fler restimmar än sömntimmar. Men flera år efter att hon dragit sig tillbaka för att ta hand om sin nyfödde son i huset på den schweiziska landsbygden hade det fortfarande inte blivit bättre. Det skulle senare visa sig handla om röstrubbningen spasmodisk dysfoni – en produkt av att hon flera år tidigare fått borrelia av ett fästingbett.

– Ingen doktor drog några paralleller mellan mina stämband och min borrelia, så det var väldigt problematiskt. Under flera år så trodde jag att felet med min röst var ett mysterium och att jag aldrig skulle få reda på vad det var.

Sjukdomen gick att bota och 2011 började hon att sjunga igen. Nu sitter kanadensiskan på lyxhotellet The Langham i London och berättar, om än med en ganska raspig röst, om hur författandet av den nya skivan ”Now” blivit som terapi efter de mörka åren.

– Just nu är jag så lättad. Det har varit en väldigt renande upplevelse och känns som en enorm prestation av mig, bara att göra det.

Albumet har även hjälpt henne att gå vidare efter skilsmässan från Robert ”Mutt” Lange – som hon 2008 kom på med att vara otrogen med hennes bästa vän. I videon till singeln ”Life’s about to get good” håller hon upp en tavla på henne och ”Mutt” – och skakar ut honom ur bilden.

– Det där var gjort med humor, säger hon.

– En del av låtskrivarprocessen var terapi efter uppbrottet. Men när det var dags för låtarna att spelas in var man redan klar med den känslomässiga processen.

Har du hört någonting från honom om videon?

– Ja, men han gillar musiken så han har bara haft positiva saker att säga.

Shanias egna föräldrar skilde sig när hon var två och mamman tog med barnen till den lilla staden Timmins i Ontario, där hon träffade Shanias styvfar. Men uppväxten där blev tuff. Shania såg ofta styvfadern misshandla modern och har i sin självbiografi berättat om hur han på natten tog sig in i barnens sovrum och viskade vulgära ord – en gång med en hand om Shanias bröst. Familjen var fattig och Shania fick som barn lära sig jaga för att få mat på bordet. När föräldrarna dog i en bilolycka fick hon försörja sina yngre syskon. Hon tror att den tuffa bakgrunden gjort henne starkare.

– Jag är ingen som ger upp, antar jag, säger hon.

– Jag har varit med om mycket i mitt liv och jag tror att det förberedde mig mer på svårigheterna. Både vad gäller min egen skilsmässa, röstproblemen och även framgången. Den tär också på människan – det är inte heller ett normalt liv utan väldigt annorlunda och stressigt.

Fattigdomen tvingade henne som barn att börja sjunga på barer i Timmins för att dra in pengar till familjen – vilket blev början på hennes väg till världstoppen. Och även senare i livet har hon lärt sig att se det goda i allt ont. Röstkatastrofen gjorde att hon kunde vara med sonen Eja, 16, under hela hans uppväxt – vilket varit en omöjlighet om hon fortsatt att turnera.

– I början, när jag först förlorade min röst, så gillade jag allt annat eftersom det varit så utmattande med allt jobb och jag stått på toppen av min karriär. Och jag var också en nybliven mamma så en del av mig var väldigt glad för lite vila, säger hon.

– Nu får han för första gången uppleva mig som artisten, eftersom jag varit hemma under hela hans barndom. Han tycker det är kul och är stolt och glad för mig.

Även makens otrohetsaffär med bästa vännen Marie-Anne Thiebaud ledde till något gott. Shania fann tröst hos Marie-Annes bedragna ex-man, Frederic Thiebaud, som hon i dag varit gift med sedan 2011. Även schweizaren Thiebaud är spänd på att se sin fru kliva upp på världsscenen igen.

– Det har krävt lite anpassning men jag tror att han är redo för det nu. Det är definitivt annorlunda och ovanligt, men man lär sig, säger Shania.

– Han älskar livsstilen. Han kommer från en affärsbakgrund men är en väldigt konstnärlig person så han känner sig väldigt uppfylld av att ta del av detta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik