Här tar vännerna farväl av Hasse Alfredson

Giganterna har samlats för att ta farväl av en ikon

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Här tar vännerna ett sista farväl av Hasse Alfredsson.

– Jag är sorgsen. Jag tycker det är lite märkligt. Halva mitt liv av glädje går i graven, säger Claire Wikholm.

1 av 20

På fredagen samlas vänner och familj i Heliga korsets kapell i Skogskyrkogården i Stockholm för att ta avsked av folkkäre regissören och författaren Hasse Alfredson.

Lill Lindfors och Peter Dalle var två av de första som kom till begravningen. Även teaterdrottningen Vicky von den Lancken och textilkonstnären och koreografen Fatima Ekman, Gösta Ekmans första fru, är på plats för att sörja sin vän.

– Jag är sorgsen. Jag tycker det är lite märkligt. Halva mitt liv av glädje går i graven. Det finns ingen och kommer aldrig finnas någon som Hasse och Tage. En stor bit av Sverige har ramlat bort, säger Claire Wikholm innan hon går in till ceremonin.

Hon stödjer sig på en krycka och är klädd i svart, men med färgglada stövlar.

”Glada färger!”

Vännen Tommy Körberg har tidigare berättat för Nöjesbladet att begravningen kommer att ”målas i glada färger”.

– Det är inga sorgsamma saker. Det ville han inte ha. Det kommer bli mycket musik. Det kommer inte bli någon defiliering som tar timmar. Vi vet vilka färger vi ska måla i så att säga. Glada färger! Man måste vara glad, har Tommy körberg tidigare sagt.

SVT:s vd Hanna Stjärne och SR:s vd Cilla Benkö kom i sällskap till begravningen. Även Marie-Louise Ekman, Klas Östergren och Gunnel Fred är på plats. Imitatören och komikern Olof Buckart kom i sällskap med vännen, Rozita Auer, artisten som på 60-talet blev känd som Sveriges främsta magdansös.

”Det känns fint att få ta farväl”

Komikern Adde Malmberg kom tillsammans med skådespelaren Per Svensson och även krögaren Carl Jan Granqvist är på plats.

Han kände Hasse Alfredson både via deras gemensamma engagemang i Gastronomiska akademien där de träffades kontinuerligt samt genom gemensamma engagemang inför Sveriges deltagande i världsutställningen i Sevilla.

– Jag vaknade upp i dag och solen sken, då är det väldigt underbart. Det är mycket lättare att ta avsked i de här vackra färgerna än hur det var i går. Det känns fint att få ta ett farväl, säger Carl Jan.

Barnbarnet inleder

Flera av Hasse Alfredsons vänner kommer att medverka under ceremonin. Tommy Körberg kommer att sjunga flera låtar, bland annat Cole Porters ”True love”, men också ”Längtans blomma är störst på håll” tillsammans med Svante Thuresson, Jan Bergnér och Tina Ahlin, som kommer att ackompanjeras av Monica Dominique på piano. Peter Dalle ska också en text av Hasse Alfredson, ”Att låsa och fara”.

Begravningsceremonin ska avslutas med Hasse Alfredsons, Tina Ahlins och Peter Dalles ”Hur glad får man va?” och i programmet har refrängen skrivits ut för att alla begravningsdeltagare ska kunna sjunga med.

Men först av allt inleder Hasse Alfredsons barnbarn Hanna Landström. Hon sjunger ”Håll mitt hjärta” och kan inte hålla tillbaka tårarna.

Vännen: ”Djupt tacksam”

Owe Thörnqvist uppskattade ceremonin.

– Det var välkomponerat och mycket Hasse Alfredson i det. Jag undrar om han inte hade ett finger med i det här. Någonstans uppifrån, säger han efter att gästerna lämnat kapellet.

Av en tillfällighet sammanföll ceremonin för Alfredson med årsdagen för hans bästa vän och radarpartner, Tage Danielssons död.

Thörnqvist jobbade tillsammans med Hasse och Tage, tidigt i deras karriär. Han minns Hasse Alfredsson som ett berättargeni och för hans komiska talang.

– Men det fanns också en svärta, ett allvar. En mollstämning, en underton när han berättade och skrev. Han hade ett socialt engagemang som också tog in miljön som en faktor i människor liv. Jag är djupt tacksam över att ha fått lära känna honom.

Publicerad:

LÄS VIDARE