Anders ”Moneybrother” Wendin: ”Man måste kunna sona ett brott”

avStina Dahlgren

Han har avklarat sitt straff och är redo att kliva ut i rampljuset igen.

Efter domen för sexuellt ofredande stöttar Anders ”Moneybrother” Wendin kampanjen #Metoo

– Jag är ingen bra förebild på det sättet men jag gör så gott jag kan, säger sångaren.

1 av 3

2011 blev Anders ”Moneybrother” Wendin, 42, dömd för sexuellt ofredande. Han hade då tvingat en kvinna att stoppa ner handen innanför hans byxor. Artisten nekade händelsen men valde att inte överklaga domen.

– Jag är dömd mot mitt nekande men jag vill inte kränka någon och jag vill inte att någon ska känna att de har fått en negativ upplevelse av mig. Jag bad om ursäkt där och då, säger han.

Hans senaste album släpptes 2014. Sedan dess har han dragit sig undan och fokuserat på att vara pappaledig. Längtan efter att få göra musik igen var en av anledningarna till att han tackade ja till att medverka i ”Så mycket bättre”.

– Jag kan inte gömma mig för mänskligheten, man måste kunna sona ett brott. Jag fick böter där en gång för sex år sedan och sen har jag i stort sett bara varit pappaledig och försökt göra gott. Jag måste kunna få sjunga nån dag, säger Anders Wendin.

Visste om domen

Martin Nygren är exekutiv producent för ”Så mycket bättre” och säger att de var medvetna om domen.

– Vi visste självklart om det här och vi hade med det i vår beaktning. Han har tagit sitt straff, han är en fri man idag och han har pratat öppet om det här vid flera tillfällen. Det finns inget dolt bakom det här, säger han.

De har haft en dialog med Anders Wendin ända sedan det blev klart att han skulle medverka i programmet.

– Vi har förberett Anders på att det här kommer komma upp och han är medveten om det. Men man måste kunna gå vidare ändå trots det mycket tråkiga som hänt, säger Martin Nygren.

”Ingen bra förebild”

Anders Wendin berättar att han stöttar kampanjen #Metoo och tycker att det är på tiden att kvinnorna höjer sina röster. Men han kommer inte att uttala sig i sociala medier.

– Har man en dom då ska man hålla käften, det får man bara ta. Jag tycker inte jag kan uttala mig om sånna här grejer trovärdigt.

I stället vill han jobba med sig själv och försöka se till att ingen uppfattar honom negativt.

– Jag är rocksångare, jag är ingen bra förebild på det sättet men jag gör så gott jag kan, säger Anders ”Moneybrother” Wendin.

ARTIKELN HANDLAR OM