Lycklig skilsmässa - det retar familjen

Olle Kvarnsmyr ÄR Dr kärlek och svarar på läsarnas frågor om allt som rör relationer

”Många har frågat oss varför, särskilt hans mamma. Hon vägrade till en början att acceptera”

FRÅGA: För ett par månader sedan separerade sig jag och min man efter 14 år tillsammans. Vi både bor och arbetar i ett mindre samhälle där vi har vänner och familj. Vi var själva helt överens och allt gick lugnt till. Men alla omkring oss har blivit totalt chockade. Ingen kunde någonsin tro att vi - paret som har varit i hop en hel evighet, skulle skilja oss.

Många har frågat oss varför, särskilt hans mamma. Hon vägrade till en början att acceptera förklaringen att vi växt ifrån varandra. Nu när allt har lugnat ner sig med boende och barn känns livet mycket bra både för mig och mitt ex. Men det är så oerhört många som retar sig på att jag är lycklig trots att jag inte har någon man och inte barnen på heltid. När jag lägger ut ett positivt inlägg på Facebook eller visar att jag åker någonstans blir jag ifrågasatt, jag kan tydligen inte vara lycklig och glad redan. Folk har sagt till mig att man MÅSTE bryta samman i samband med en skilsmässa, annars trycker man bara undan sina känslor. Inte ens min egen mamma tror på mig utan tror att jag bara sätter upp en fasad.

Hur hanterar jag en sådan här situation?

/Lara

Omgivningens åsikter är svåra att påverka - men ni har gjort allt rätt

OLLE SVARAR: Grattis till en synnerligen lyckad skilsmässa. Att du inte till din omgivnings stora förvåning bryter ihop beror på att du har haft många år på dig att hantera dina känslor innan ni bestämde er för skilsmässa. Normen säger ofta på mindre orter att man ska bita ihop och hänga med sin partner även om det blir på bekostnad på livet, barnen och kärleken. Omgivningens åsikter är svårt att göra något åt. I många fall beror det även på avundsjuka. Om du bara visste hur många runtomkring dig som fantiserar om att dumpa sin tröttmössa till partner. När du kritiseras får du tänka på att du verkligen har gjort rätt, dina barn mår bra och att du själv är lycklig.  

Missa inga visdomar - följ Dr Kärlek på Facebook för senaste råden

Fler visdomar från din favoritkärleksdoktor hittar du nedan.

Önskar du själv assistans av Dr Kärlek - mejla doktorn bums på olle.kvarnsmyr@aftonbladet.se.

Publisert:

LÄS VIDARE