Eurovision song contest 2016

EBU:s varning till Armenien efter flaggviftningen

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Hotas med diskning på lördag om de bryter mot fler regler

Armenien kommer att straffas för flaggviftningen i greenroom.

Men hur hårt beslutas först i juni.

Men om landets delegation begår fler regelbrott kan de stängas av från finalen på lördag.

EBU riktar skarp kritik mot Armenien efter att artisten Iveta Mukuchyan viftat med Nagorno-Karabachs flagga i greenroom under sändningen av den första semifinalen.

I ett uttalande som publicerats på EBU:s Facebook-sida fördömer organisationen och Eurovisions högsta beslutande organ, den så kallade referensgruppen, tilltaget och kallar det för skadligt för Eurovisons varumärke.

Straffet beslutas i juni

EBU har beslutat att vidta sanktioner mot den armeniska tv-kanalen. Vilka sanktionerna blir kommer att beslutas som senast vid referensgruppens möte i juni.

– Eurovision song contests regler innehåller ett flertal olika sanktioner, det kan röra sig om allt från en formell varning till böter eller som hårdast att man blir avstängd från tävlingen i upp till tre år. Avstängning sker vid riktigt grova regelbrott, säger Sietse Bakker, eventchef för Eurovision, till Nöjesbladet.

I EBU:s uttalande utfärdar organisationen också vad som beskrivs som ”en nolltolerans-policy gentemot Armeniens delegation, med hänseende till brott mot 2016 års Eurovision song contest-regler”.

Kan bli diskade från årets final

EBU hotar också Armeniens delegation med att de kan bli avstängda redan från lördagens final om de bryter mot fler regler.

EBU har däremot inte tagit ställning till det faktum att en högt uppsatt chef för det azeriska tv-bolaget använde gårdagens presskonferens för att hålla ett politiskt tal. Biträdande generaldirektören för Ictimai tv, Shaig Mammadov, ställde sig upp och tog till orda:

– Jag vill framföra min ståndpunkt om den armeniska artistens uppträdande i dag. Nagorno-Karabach är en internationell del av Azerbadjzjan. Inget land i världen har erkänt Nagorno-Karabach som självständigt. Så att höja den flaggan är fullständigt i strid mot internationella normer och principer och jag hoppas att, Eurovisions ledning vidtar allvarliga åtgärder mot det här, sa han innan moderatorn Jovan Radomir fick honom att sätta sig igen.

”Går en gräns mellan frågor och politiska tal”

Eurovisions eventchef säger att man måste undersöka tv-chefens agerande vidare.

– Det har inte varit vår prioritet idag. Vi ville först komma till beslut när det gäller flaggan som visades i tv-sändningen. Men det här visar på hur mycket spänning som finns mellan dessa båda länder på grund av det territoriet och varför flaggan är opassande i sändning. Men det går också en gräns mellan att ställa frågor och att hålla politiska tal, så vi måste undersöka det här vidare, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

Smeker en varg naken – blir bebis i blöja

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest 2016

Armenien

Eurovision song contest

Nagorno-Karabach

Melodifestivalen