Sommar i P1 2016

Kikki Danielsson: ”Blev rädd och kände mig hotad”

Av: 

Joni Nykänen

NÖJE

Berättar i ”Sommar i P1” om mobbningen och rädslan för Scientologikyrkan

Artisten Kikki Danielsson, 64, berättar i ”Sommar i P1” om tunga uppväxten och utanförskapet.

Hon blev mobbad i skolan – och kände sig senare i livet förföljd av Scientologikyrkan.

– När jag tänker på detta idag känner jag obehag, säger hon i Sveriges radio.

I sitt sommarprat i Sveriges radio öppnar sig Kikki Danielsson, 64, om hur hon mobbades i skolan.

På rasterna när hon gick i skolan i Ryfors blev hon ignorerad och utfryst. Dessutom retades hon för att hon ofta grät, levde i en fosterfamilj och var liten till växten.

– Någon av tjejerna sa en dag föraktfullt "du är inget äkta barn. Och de du bor hos är inte dina riktiga föräldrar". Detta gjorde givetvis väldigt ont, säger Kikki Danielsson i ”Sommar i P1”.

Hon berättar att hon än idag ryser av obehag när hon åker förbi sin gamla skola eftersom hon har så många dåliga minnen därifrån.

Mobbarna ville ha autografer

När hon blev känd dök några av de värsta mobbarna upp och ville ha autografer.

– "Du kommer väl ihåg mig, vi gick i samma skola". "Jo, du din jävel jag minns dig alltför väl", ville jag säga. Men jag valde att tiga. De hade ändå inte förstått hur illa de gjort mig i så många år, säger hon.

Senare i sommarpratet berättar hon om livet i Wizex under 1970-talet och hur bandet hade ett managementbolag där personer hade kopplingar till Scientologikyrkan. Dessa personer försökte ständigt ordna så att Danielsson och övriga medlemmar i bandet skulle gå på Scientologikyrkans kurser. Med motiveringen att det skulle göra underverk med deras självkänsla och utstrålning på scenen.

Hon tackade slutligen ja. Ett kursprogram gjordes för medlemmarna i bandet och det första de skulle lära sig var självdisciplin.

Tömde ur sig sina sorger

Hon kände att det inte var hennes grej. Men hon valde ändå att tacka ja till att prata ut med en av personerna inom kyrkan. Detta eftersom hon just hade blivit dumpad av basisten i Wizex och var nedstämd och ledsen.

Hon tog chansen och ville ha några möten. Trots att det kostade mycket pengar.

– Jag gick till Scientologikyrkan själv nästa dag och en manlig scientolog skulle leda mig igenom de första timmarna. Jag fick se hans utrustning. Ett mätinstrument med en visare som skulle tala om för mig jag hade utelämnat något i min berättelse. Själv skulle jag hålla i två konservburkar med trådar till visaren. Jag tömde ur mig alla mina sorger men han propsade på att det fanns saker kvar i mitt bröst eftersom visaren inte stod stilla.

Danielsson tappade tålamodet och valde att gå hem. Hon bestämde att hon inte skulle återvända till Scientologikyrkan.

– Jag sa "nu går jag hem". Då sa han "ok, men vi ses samma tid imorgon". Jag bestämde på kvällen att till detta ställe går jag aldrig mer. Jag ringde återbud och ljög ihop att jag inte mådde bra. Då fick scientologkillen en annan ton och sa "om du inte kommer hit så kommer jag och hämtar dig". Jag minns inte resten av samtalet mer än att jag blev jätterädd och kände mig hotad. Jag sprang in till killarnas rum och sa "vi måste lämna Stockholm genast annars kommer scientologerna och hämtar mig", säger hon.

Bombarderades av brev

Under en tid var hon skräckslagen varje gång hon jobbade i närheten av Stockholm eftersom hon trodde att någon från kyrkan skulle dyka upp och tvinga henne att slutföra sessionerna som hon hade beställt.

Det hände dock inte.

– Jag bombarderades i flera år av brev från Danmark där det stod att vi borde fullfölja det som vi hade startat. När jag tänker på detta idag kan jag bara känna obehag. Idag är rörelsen oerhört utbredd och många amerikanska kändisar är medlemmar, säger hon.

Nöjesbladet har sökt Kikki Danielsson för ytterligare kommentarer.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kikki Danielsson: ”Jag såg inte vägen för alla tårar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1 2016

Kikki Danielsson

Sommar i P1