Parneviks oro för orkanen Matthew

Mia: ”Det är otäckt, faktiskt”

Orkanen Matthew väntas slå hårt mot Florida.

Nu tvingas familjen Parnevik ta skydd i sitt ”safe room”.

– Det har inte varit så stor orkan på tio år direkt på oss. Det är otäckt faktiskt, säger Mia Parnevik.

Orkanen Matthew har orsakat stor förödelse i Karibien. Nu drar den in över den amerikanska sydostkusten och väntas drabba staterna Florida, Georgia och South Carolina hårt.

Redan råder det undantagstillstånd i staterna och två miljoner människor uppges ha lämnat sina hem för en säkrare plats.

Mia och Jesper Parnevik bor i området men befinner sig just nu Kalifornien. Däremot är barnen Peg, Penny, Philippa och Phoenix hemma.

– Klart man är orolig. Det är inte bra att vara ifrån barnen naturligtvis, men jag vet att de är okej. Allt annat är bara materiella saker. Det går som det går med hus och båt, det är inget man kan göra åt. Det enda man bryr sig om är att alla människor är säkra, säger Mia Parnevik.

Gömmer sig i biorummet

Tillsammas med familjevännen Elin Nordegren kommer barnen att hålla sig inomhus.

– De finns ett ”safe room”, som också är vårt biorum, som de sitter i. Jag tyckte inte de skulle vara hemma själva. Vi har tidigare kunnat titta ut genom fönstren på stormar men inte nu, säger Mia Parnevik.

Hon berättar att deras hus och många andra i Florida är byggda för att kunna stå emot orkaner. Bland annat är de utrustade med pansarfönster.

– Men man vet aldrig med naturkatastrofer. Just nu säger de att den ska gå upp längst hela kusten och vända tillbaka. Då blir det ju ännu mer förstörelse, säger hon.

Skulle flyga på söndag

Jesper och Mia hade planerat att flyga hem på söndag men det är oklart om de kan det.

– Är alla flygplatser stängda blir det svårt att landa. Vi håller kontakten hela tiden, men det kan bli så att telefonmasterna åker ned och då kan det vara svårt att få tag på varandra, säger Mia Parnevik.

På Instagram har Mia publicerat en bild som visar Matthews framfart och uppmanar alla att hålla sig i säkerhet. Inlägget har fått flertalet stöttande kommentarer i form av hjärtan.

Enligt Reuters har 69 människor dött i orkanen, 65 av dem på Haiti. Dödssiffran väntas stiga.

 PLUS:  Dödligt väder

Publisert:

LÄS VIDARE