Zara Larsson får aknekritik - backas av Blondinbella

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

”Låt Zara vara, hylla henne i stället”

1 av 5 | Foto: KARIN TÖRNBLOM
Isabella ”Blondinbella” Löwengrip.

Popstjärnan Zara Larsson, 18 äter antibiotika för att få bukt med sin akne.

Det har fått tidningen Hela Hälsinglands skribent Patrik Oksanen att kritisera henne på ledarplats.

Nu stöttas Zara Larsson av Blondinbella.

– Det handlar inte om fåfänga, det handlar om självkänsla och mobbning, säger hon till Nöjesbladet.

I podcasten ”Den fantastiska resan” berättade Zara Larsson nyligen att hon har fått antibiotika utskrivet för att bli av med sin akne. Anledningen är att hon länge har mått dåligt över sin orena hy.

– Man ska inte äta det om man inte behöver, men jag är så fåfäng och vill ha perfekt hy och mår så otroligt dåligt över det, säger hon i podden.

Sångerskans medicinanvändning uppskattas inte av journalisten Patrik Oksanen. På tidningen Hela Hälsinglands ledarsida kritiserar han Zara Larsson hårt för att hon sprider positiv information om antibiotika.

”Överanvändning av antibiotika för både människor och djur leder till ökad resistens. Ungefär samtidigt som Zara Larsson poddade klubbade Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och matsäkerhet att EU borde skärpa reglerna för användningen av antibiotika till djur”, skriver han.

”Är ofarliga”

Oksanen tycker att finnar borde behandlas på mildare sätt.

”Akne, eller finnar är ofarliga och det finns en rad saker man kan göra för att försöka hantera aknen. Det handlar om kosthållning, undvika feta krämer och minska sminkanvändandet”, skriver han.

Ledaren upprör bloggaren och entreprenören Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, 25 som skrivit ett inlägg med rubriken ”Backa Zara” på sin blogg.

Hon tycker att Patrik Oksanen fokuserar på helt fel saker.

– Diskussionen om antibiotikaanvändning är jätteviktig, men det handlar om på vilket sätt man gör det. Ska man ifrågasätta det, fokusera istället på de områden där antibiotika används som mest. Som till exempel för att behandla klamydia, säger hon till Nöjesbladet.

”Låt Zara vara”

Blondinbella utvecklar sitt resonemang:

– Att gå på en tjej som redan fått massa kritik den senaste tiden är helt fel. Då förstår man inte vad akne är. Det handlar inte om fåfänga, det handlar om självkänsla och mobbning och att ens vilja gå upp på morgonen och se sig själv i spegeln, säger hon.

I stället vill hon peppa Zara Larsson.

– Att kommentera hennes privatliv i en ledare är helt sjukt. Låt Zara vara, hylla henne istället.

Patrik Oksanen håller med om att det är viktigt att ifrågasätta antibiotikaanvändning även på andra håll, men säger att Zara Larssons uttalande fick honom att reagera.

– Det handlar om vilka signaler det skickar. Jag ser henne som en opinionsbildare med mycket stort genomslag. Det är utifrån det jag reagerar och skriver texten, säger han.

”Har den största respekten”

Han understryker att det är Zara själv som kallar sig fåfäng i podcasten.

– Hon säger ordagrant att hon vill ha perfekt hy och att det är därför hon äter antibiotika. Det är den värderingen jag går efter, men jag inte avgöra om det är ett sätt hon uttrycker sig på och om hennes problem är allvarligare, säger han.

Patrik Oksanen vill heller inte ifrågasätta Zara Larsson som privatperson och musikartist.

– Jag tycker Zara Larsson är en otroligt begåvad artist och har den största respekten för henne.

Publicerad:

LÄS VIDARE