Han gör humor om funktionshinder

Publicerad 2016-04-16

Eric Löwenthals son gav inspiration till showen

Komikern Eric Löwenthals son Alexander är 24, men kan varken prata eller klara sig själv.

I föreställningen ”Fadern” gör Eric humor om livet med sitt funktionshindrade barn.

– Vi skrattar inte åt Alex, utan åt allas våra fördomar, säger han.

Ståuppkomikern Eric Löwenthal var 25 år gammal när han blev pappa för första gången. Snart stod det klart att sonen Alexander inte var som alla andra barn. Han led av en funktionsnedsättning.

I dag är Alexander 24 år, och behöver assistans dygnet runt för att klara av vardagen. Han kan inte prata eller förmedla vad han känner. En kromosomstörning tros vara en bidragande orsak till funktionshindret.

– Om man tänker på en 24-åring får man antagligen fel bild av honom. Man kanske skulle gissa att på 12 eller 13. Han vill sitta i mitt knä, brukar stoppa grejer i munnen och pratar inte. Han är liten och stor på en gång, säger Eric Löwenthal.

”Han kan inte föra sin talan”

För tio år sedan föreslog Erics kollega Jesper Odelberg, som har en cp-skada, att Eric skulle göra humor av livet med Alexander. Först nu har idén blivit verklighet.

Sedan 2014 turnerar Eric med föreställningen ”Fadern - I Faderns, sonens & Försäkringskassans namn”. Den 16 april sänds den i SVT.

– Som alla komiker vill man göra blajskämt ibland, men det är också kul att göra något som är på riktigt. Mycket av förställningen handlar om alla enorma regelverk man måste hålla på med som funktionshindrad eller anhörig, säger han och fortsätter:

– Om inte jag gör det, vem gör det då? För han kan inte föra sin talan.

”Sparkar inte neråt”

Hur skämtar man om ett sådant här ämne?

– Dels avdramatiserar man allt det som folk är oroliga för. Sedan tar jag upp saker som jag har gått och stört mig på och drar det till sin spets.

Men det är inte alltid helt lätt.

– Tar man upp ett ömtåligt ämne på scen blir en vettig publik orolig. De är ju rädda att de ska skratta på fel ställen. Jag måste vara tydlig med att jag är på Alex sida, jag sparkar inte neråt, säger Eric Löwenthal.

Vad har du fått för reaktioner?

– Det är jättemycket anhöriga som känner igen sig...och även andra. Alla har väl haft en jobbig lärare eller chef någon gång.

”Fadern” sänds i SVT den 16 april.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln