Caitlyn: ”Medierna jagade mig i två år”

1 av 9 | Foto: Caitlyn Jenner
NÖJE

HOLLYWOOD. Det är inte länge sedan filmmakaren Lilly Wachowski uppgav att hon hetsades att komma ut som transsexuell.

Nu uppger Caitlyn Jenner att hon drabbades lika hårt när hon var den olympiske idolen Bruce Jenner.

– Medierna jagade mig dygnet runt i två år, säger hon.

När Nöjesbladet möter henne och tre av hennes kollegor i dokusåpan ”I am Cait” har nio månader passerat sedan hon kom ut som kvinna.

– Det är det bästa jag har gjort, säger hon.

Men vägen hit har kantats av bakslag, smällar och hets.

– Jag känner med Lillys smärta. För mig började det redan på 1980-talet. Då var det någon som öppet undrade vad som stod på.

Det var sensationella spekulationer – inte minst för att OS-guldmedaljören och den flerfaldige världsrekordshavaren Bruce Jenner 1976 utsetts till världens bäste och mäktigaste idrottsman.

Men fasaden höll.

”Var brutalt för min familj”

Två år innan Caitlyn trädde fram och berättade om kvinnan som funnits inom henne hela livet, försökte amerikanska medier på nytt avslöja hemligheten.

– De skrev om mig i veckotidningarna varje vecka. Jag hade fyra-fem bilar med paparazzi efter mig vart jag än åkte.

– När jag skulle till mataffären bar jag alltid samma kläder, för att de inte skulle kunna sälja nya bilder.

Hon kallar det hemskt.

– Det var brutalt för mig, för min familj, för mina barn. Min mamma ringde och undrade innan jag hunnit berätta något. Jag försökte prata bort det.

Nervöst inför premiären

Till slut valde hon att träda fram. Men då hade hon redan förberett sin familj.

– Mina barn var fantastiska. Jag började med min son, Brandon. Han sa att han alltid varit stolt över att vara min son men att han var ännu mer stolt över mig nu.

– Till mina döttrar sa jag att det kunde leda till en könskorrigering. De svarade, ”Herregud, hur ska det här gå?” och min syster var skräckslagen.

Nu, uppflugen i en så kallad regissörsstol på Four Seasons Hotel kan hon skratta åt alltihop. Men när klanen bänkade sig för att se Caitlyns första intervju som kvinna i amerikansk tv var det nervöst.

Hyllad av Lady Gaga och Elton John

– 15-20 minuter in på programmet blev twitter som tokigt. Jag satt i soffan med några av de största tungviktarna på sociala medier som finns. Alla hade sina telefoner framme och tillsammans når vi 160 miljoner följare i världen.

– Det var bara positiva rektioner. Sen kom kändisarna. Lady Gaga skrev att det var ”bästa kvällen”. Sen följde Elton John och Jennifer Lopez.

Ett långt lidande hade nått sitt slut. Det innebär inte att könskorrigeringen bara varit en dans på rosor.

– Vi tar upp det i serien. Bruce är borta. Det var rätt traumatiskt för mig, för han är en bra person.

”Bruce finns på insidan”

Men hon uppger att hon inte hade något annat val.

– Bruce var bara en del av mig. Men det var inte jag. Att de senaste nio-tio månaderna ha kunnat leva mitt äkta jag har gjort mig till en hel människa.

– Förr ville jag inte gå ut, inte göra något. Nu älskar jag att ta med mig tjejerna eller min familj och gå på middag eller tillställningar.

På frågan vad Caitlyn saknar med Bruce uppstår en lång tystnad. Sen skrattar hon.

– Jag försöker tänka. Bruce finns på insidan nu. Vi har samma åsikter, gör samma saker. Jag flyger fortfarande plan. Jag spelar golf. Varför skulle en tjej inte kunna göra det?

Caitlyn Jenner om...

...könskorrigeringen:

– Jag har haft den här personen inom mig hela livet. Det här hennes tur att leva och Bruces tur att kliva åt sidan.

...målet med dokusåpan ”I am Cait”:

– Jag vill leva mitt äkta jag och lyfta den här frågan som sopats under mattan i så många år – både här och internationellt.

...hemligheten hon bar på så länge:

– Hela livet var jag rädd att upptäckas. Ändå klädde jag mig som kvinna när jag var ute och reste och gick runt på hotellen. Jag funderade alltid över om det var för spänningen eller vad det berodde på.

...varför hon väntade så länge innan hon trädde fram:

– På 1950- och 1960-talet fanns det ingen att prata med om sånt här. Jag flydde in i idrotten, sen i jobb och familj. De var först när jag satt ensam i Malibu för några år sedan som jag bestämde mig för att ta itu med de frågor jag brottats med sedan jag var åtta.

ARTIKELN HANDLAR OM