Han är den okända svenska världsartisten

NÖJE

Maher Zain sommarpratar i P1: "På flygplatsen står fans och väntar och skriker när de ser mig”

1 av 2

Maher Zain är världsartisten och producenten som få känner till hemma i Sverige.

I ”Sommar i P1” berättar Zain om hur han gick från en osäker bråkstake till en av Sveriges största popexporter.

En världsberömd doldis. Maher Zain, 34, är svensken som arbetat med musikproducenten Nadir ”RedOne” Khayat, har 26 miljoner följare på Facebook och jobbat med musik i New York. Ändå är det få som känner till honom i Sverige. Sin allra största fanbas har han i stället i den muslimska världen.

– Där blir jag igenkänd hela tiden. På flygplatsen står fans och väntar och skriker när de ser mig. När jag går ut från hotellet får jag konstant skriva autografer eller bli fotad.

I Sverige är det inte samma sak. När Zain kommer hem från sina resor är det inga fans som möter honom på Arlanda. Inte ens frun och barnen orkar ta sig till flygplatsen längre.

– Kontrasterna mellan länderna där jag har min publik och Sverige där jag bor kunde inte vara större. I Sverige är jag mer eller mindre totalt okänd, säger Maher Zain och fortsätter: 

– Jag älskar att ha det så. Att inte vara känd i Sverige är underbart. Jag kan gå och hämta mina kids på dagis och jag är som vilken förälder som helst.

Rasistiska påhopp

Zain inleder sitt ”Sommar i P1” med att berätta om det han kallar för lågpunkten i sitt liv.

Musikern kom till Skellefteå från Libanon som åttaåring. Det var där han för första gången upplevde snö, åt pannkakor och fick sin första stora idol Pippi Långstrump. När föräldrarna bestämde sig för att flytta till Södertälje vändes den trygga tillvaron upp och ner.

– Vi bodde på bottenplan och ofta när folk gick förbi kunde vi höra dem säga ”jävla muslimer”. Ofta spottade de in på balkongen, säger Maher Zain.

De rasistiska påhoppen ledde också till att han hamnade i en hel del bråk i skolan. Bråken och påhoppen gjorde att Zain blev allt mer osäker.

– Det var då det började gå snett för mig. Osäkerheten gjorde att jag blev bråkig.

Dömdes för misshandel

För att hitta ett sammanhang blev det viktigt för Maher Zain att accepteras av det tuffaste killarna. Han berättar hur de kunde samlas med knivar, kedjor och knogjärn för att bråka med andra gäng i Stockholm.

– Inombords var jag så nervös och rädd att jag vara nära att kräkas men det kunde jag så klart inte visa, säger han.

Efter att Maher Zain slagit en kille med ett järnrör, bara 14 år gammal, blev han polisanmäld och dömd att betala skadestånd. Efter domen fick Zain en kontaktperson, Thomas, som hjälpte honom att hitta in på rätt bana i livet.

– Jag hade slagit i botten. Men det var också det som skulle bli vändpunkten till det som skulle sluta i att jag idag står och sjunger inför tiotusentals fans på stora arenor runt om i världen, säger Maher Zain i ”Sommar”.

ARTIKELN HANDLAR OM