MeToo

Utredning mot våldtäktsanklagade komikern läggs ned

avEbba Thornéus

Förundersökningen mot en av Sveriges mest kända komiker som varit misstänkt för bland annat våldtäkt och sexuella ofredanden läggs ned.

Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på fredagen.

– Skälet till att jag lägger ned förundersökningen är bevisproblem, säger kammaråklagare Debika Ray Berghog på City åklagarkammare i Stockholm.

Det var i höstas som en av Sveriges mest kända komiker anklagades för sexualbrott mot flera målsäganden.

Enligt uppgift till Aftonbladet var det två kvinnor som anmält komikern för våldtäkt och förutom det misstänktes även komikern för ytterligare övergrepp.

De anmälda brotten ska ha ägt rum under perioden 2013-2017.

Anmälningarna gjordes i höstas, då förundersökningen inleddes.

Men under fredagen meddelade Åklagarmyndigheten att man lägger ned förundersökningen mot komikern – på grund av brist på bevis.

– Den misstänkta mannen förnekar brott och ord står mot ord. För att väcka åtal behövs mer stödbevisning än vad vi har fått fram i förundersökningen, säger kammaråklagare Debika Ray Berghog på City åklagarkammare i Stockholm i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi har genomfört flera utredningsåtgärder, främst flertalet förhör men även viss teknisk undersökning. Några av brotten har även preskriberats.

Advokat Silvia Ingolfsdottir Åkermark, som företräder en av kvinnorna, vill inte kommentera nedläggningen av utredningen.

Advokat Rebecca Lagh säger:

– Min klient har ingen kommentar.

Aftonbladet söker komikern.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Våldtäkt