Liten romans blir för lång musikal

Daniel Sjöberg och Viktoria Tocca på bron.
Daniel Sjöberg och Viktoria Tocca på bron.

Liten roman blev stark film av Clint Eastwood. Nu är historien en lång musikal där den korta romansen inte griper.

En bro över grunda vatten.

Men Petra Nielsen är rolig i en biroll.

Det är 1965 på en bondgård utanför staden Winterset i Iowa. Francesca är ensam hemma när hennes man och två tonårsbarn åkt iväg på lantbruksmässa för att vinna med familjens tjur. En fotograf frågar efter vägen till Roseman, en av traktens täckta broar.

Han ska ta bilder åt prestigetidningen National Geographic. Han har långt hår, är vegetarian och pratar om hennes tecknande. Francesa har aldrig sett något liknande. De får närkontakt.

Bron antyds bara

Det är den sortens musikal där alla känslor berättas tydligt i sånger. Här finns gott om nummer som inte för handlingen vidare utan stoppar upp eller går tillbaka i historien. Livet på landet är inte så livat. Det sjungs om hur grannarna hjälpte en desperat bonde med problem och annat som inte ökar pulsen.

Det är en grå vardag. Den fina bron antyds bara.

Victoria Tocca och Daniel Sjöberg har huvudrollerna och är duktiga sångare. Hon är en säker sopran med skolad röst som kan dra åt opera. Det är väl genomfört, men berör sällan. I ett fint sångnummer sjunger fotografen om ljus. Men även bifigurer som fotografens ex och Francescas syster i Neapel presenteras i egna nummer.

Intim intrig

Petra Nielsen och Dan Bratt står för musikalens komiska scener som nyfikna grannar i ett äktenskap utan passion. Som det är där i Iowa.

Francesca tvekar. Bejaka kärleken och följa med fotografen ut i världen. Eller hålla tyst om all längtan och ensamhet och stanna på gården för barnens skull.

En intim intrig som blivit väldigt mycket musikal.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN