”Televinken”-Anita död

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Anita Lindman Lamm, känd och omtyckt för barn-tv-klassikern ”Anita och Televinken”, har avlidit vid 86 års ålder.

Hon dog i sitt hem i Norrtälje efter en tids sjukdom, uppger familjen.

– Det är alltid sorgligt när en vän går ur tiden. Det har varit en intensiv vänskap som har hållit på i många, många år, säger vännen och kollegan Ola Lundberg som gjorde Televinkens röst.

Anita Lindman Lamm föddes i Ludvika den 14 maj 1932. Hon var utbildad förskollärare och arbetade som programledare, programpresentatör och producent på Sveriges Television i många år.

Mest känd och uppskattad är hon antagligen för ”Anita och Televinken” – programmet där hon glatt och pedagogiskt samtalade med marionettdockan Televinken. Han var ett snällt busfrö som ställde många nyfikna frågor. Programmet startade 1964 och fick ett enormt genomslag.

En av Sveriges mest kända barnprogramsledare, Anita Lindman Lamm, har avlidit. Här är hon tillsammans med ”Televinken” och Ola Lundberg, som styrde dockan. Arkivbild från år 2004.
Foto: Claus Gertsen/TT
En av Sveriges mest kända barnprogramsledare, Anita Lindman Lamm, har avlidit. Här är hon tillsammans med ”Televinken” och Ola Lundberg, som styrde dockan. Arkivbild från år 2004.

”Oerhört populära”

– Det var en intensiv period. Vi var först med att ha en docka i tv. Vi fick massor med brev – flera säckar i veckan. Vi blev ju oerhört populära i hela Sverige. Det var väl inte någon som inte kände igen vem Anita och Televinken var, säger Ola Lundberg, 76.

Ola Lundberg skötte marionettdockan och gjorde dessutom Televinkens röst. Han berättar att programmet gjordes utan manus och att dialogen improviserades fram i ett nära samarbete mellan honom och Anita.

– Är man så nära vänner och umgås så intensivt så vet man nästan vad den andra tänker. Det blev ju ett intimt förhållande, på det viset.

Samarbetet varade i nära 40 år. Från morgonprogram i tv och radio till uppträdanden i folkparker i hela landet.

Hur skulle du vilja beskriva Anita Lindman Lamm?

– Öppen, glad, kreativ. Hon var en mycket spontan och idérik människa.

När hade ni kontakt senast?

– Jag ringde henne för ett par veckor sen. Då var det relativt bra. Nu på senare tid var hon lite sjuklig, det får man väl förvänta sig när man uppnått en sådan hög ålder, säger Ola Lundberg.

”Enormt genombrott”

Aftonbladets tv- och filmexpert Jan-Olov Andersson minns väl det genomslag som "Anita och Televinken" hade.

– De upplyste barn om hur man skulle bete sig i trafiken och andra nyttiga saker. De höll ju på i åratal med praktiska tips för barn. Det var en konstig idé som funkade.

Vad var Anitas styrka?

– Det var att hon kunde prata med barnen i tv-sofforna och med den här dockan samtidigt. Hon gjorde det lika naturligt i båda fallen. Mer än så krävdes inte för att det skulle bli ett enormt genombrott.

Anita Lindman Lamm lämnar efter sig två barn, sex barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN