Spex i ren lyxversion

NÖJE

Svenska Spamalot borde bli en långkörare i flera städer

1 av 3 | Foto: Foto: SPAMALOT.SE
LYSANDE ENSEMBLE ”’Spamalot’ funkar både för den som gillar musikaler och den som hatar musikaler. Här finns lysande komiker och duktiga musikalartister”, skriver Jens Peterson. Främre raden: Anders Jansson, Adde Malmberg, Johan Wester, Robert Rydberg, Johan Glans.

MALMÖ. Alla rätt. Så här ska det låta.

En bra musikal. En smart försvenskning. En suverän rollista.

Vill du skratta? ”Spamalot” är din biljett till lyckan.

Svenska versionen är trogen originalet, succé på Broadway och i London. Monty Python-medlemmen Eric Idle har tagit de bästa bitarna från långfilmen som skojade med riddarmyterna, och gjort en drift med musikaler. Modell lågbudget. Ljudet av kokosnötter ersätter häst.

Mycket begåvat och helt i Monty Pythons anda. Medan vi väntar på att ridån går upp spelas bland annat låtar med The Rutles, den genialiska Beatles-pastischen Eric Idle gjorde som fejkdokumentär.

Sjunger imponerande

Många i den svenska uppsättningen har erfarenhet från studentspex. ”Spamalot”är spex i lyxversion. En begåvad koppling av sketcher och sångnummer och plötsliga brott mot traditionerna.

”Spamalot” funkar både för den som gillar musikaler och den som hatar musikaler.

Här finns lysande komiker och duktiga musikalartister.

Johan Wester är både och. Han spelar kung Arthur och sjunger imponerande.

Adde Malmberg har flera tunga roller. Sir Lancelot, som en fransk soldat som skrämmer Arthur på flykten med en salva oförskämdheter och som riddaren av Ni.

Bajsar på sig av rädsla

Både Malmberg och Johan Wester kan stundtals se ut som John Cleese. Precis som i originalet hör man i en scen John Cleese som Guds röst, dvs på engelska. Annars är det mesta på svenska.

Anki Albertsson spelar den mytiska Damen i sjön, som ger Arthur kungasvärdet och makten. Mest är hon rollfiguren som driver med musikalernas alla klyschor och maner. Hon är mycket bra.

Johan Glans är våpigt rolig som den rädde riddar Robin som ofta bajsar på sig av rädsla. I en av höjdpunkterna är han omgiven av en medeltida sångkör som sjunger om allt han gör.

Rätt igenom en bra ensemble, proffsiga dansare och effektiv scenografi.

Lagom långt

”Spamalot” är en vinnare även i Malmö. Svenska uppsättningen borde bli en långkörare i flera städer.

Alldeles perfekt lagom lång. Två och en halv timme inklusive paus.

Inte en trist minut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen