Fem heta sminktrender

På modeveckan i New York visas årets hetaste smink- och hårtrender upp för publiken.

Sofis mode kikade in backstage.

Bardotmania

70-talets sexsymbol Brigitte Bardot är åter högaktuell som skönhetsförebild. Både Jill Stuart, Vera Wang och Betsey Johnson inspirerades av sexigt sotade ögon och megasvall.

– Det är en väldigt självsäker och sensuell look som är lätt att göra hemma, tipsar makeup­artisten Sarah Lucero.

– Ta bara en mjuk eyeliner och applicera ett tjockt lager runt ögat, sudda ut den med en pensel och toppa med massor av mascara, ­säger hon.

Rocksmudge

Eyelinern förblir ett av de viktigaste sminkattributen hösten 2010. Men nu överger vi det perfekta kattögat till förmån för en rockigare ögonmakeup med utsmetad kajal.

– Det ska nästan vara som om modellerna sovit i sin make­up och sedan gått direkt upp på catwalken – lite Kate Moss-känsla, säger Lotten Holmqvist, som stod för make­upen på Jill Stuarts visning.

Testa gärna att göra som hon och fäst några enstaka lösfransar längst ut i ögonvrån för att förstärka effekten.

Skin is in

Vad är den största nyheten för huden? Ingenting! Det naturligt osminkade ansiktet var en tydlig trend hos bland andra BCBG, Alexander Wang och Marc Jacobs. Hos Alexander Wang lät makeupartisten Diane Kendal modellerna gå utan mascara och det enda tecknet på makeup var en lätt terrakottafärgad skugga kring ögats fransrad, toppad med lite läppglans. Makeupartisterna är eniga – börja investera i bra hudvård redan nu.

När fokus ligger på kraftigt sotade ögon får läpparna gärna vara naturligt nakna. På visningen med Erin Wasson x RVCA gav makeup­artisten Charlotte Willer modellernas läppar minimal glans med Maybellines läppglans ”Shine ­sensational gloss” i färgen ”Minty sheer”. På Rag & Bone valde makeup­artisten Gucci Westman Revlons läppstift ­”Colorburst” i färgen ”Soft nude”.

Grungecool

Mörka matta läppar till en knappt märkbart sminkad hy är beviset på att nittiotalet är tillbaka. Hos Proenza Schouler gav Diane Kendal modellerna extra grungemörka läppar genom att dutta på lite mörk ögonskugga mitt på underläppen.

Down to earth

Jord under naglarna? Nej, men i år får naglarna gärna gå i jordiga lertoner. På modeveckan användes lack från märket Butter London på flera visningar. Vill du själv nagla trenden haffar du fashionistafavoriten – ett matt grått lack i nyansen ­”Particuliere” från Chanel.

Tre korta med stylisten Charlotte Willer

1. Vilka är de tre tydligaste makeup­trenderna just nu?

– Först och främst skulle jag säga dramatiska ögon med en bar läpp. ­Nummer två är osminkade ögon med en tydlig läpp, och nummer tre den helt osminkade, naturliga looken med perfekt hy.

2. Hur får man en naturlig look utan att se ut som om man stigit direkt ur sängen?

– Genom att använda lätta mineralpuder som sjunker in i huden på ett väldigt naturligt sätt. Ta gärna ett puder som är en eller två nyanser mörkare än din egen hudton för att få lite mer färg och glow i ansiktet.

3. Vilket är ditt bästa skönhetstips som makeupartist?

– Applicera en kräm med lyster i på kindbenen och i ögonens ytter- och­innerkanter, det ger din hy en hälsosam glans och du ser helt enkelt sundare ut. Det är en typ av produkt som aldrig kommer att bli omodern.

Av: Julia Klingener
Foto: Julia Klingener & AP

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN