Bara en tjej bland ståupp-gubbarna

NÖJE

Henrik Schyffert: Det är en skam

Foto: Foto: JONAS BILBERG
Felix Herngren, Fredrik Andersson, Robin Paulsson, Henrik Schyffert, Peter Wahlbeck, Marika Carlsson och Adde Malmberg har en lång turné framför sig.

Sex män – en kvinna.

Formeln känns igen när ”Big comedy” drar ut på vägarna för fjärde året i rad.

– Det är vårt yrkes största skam, säger Henrik Schyffert om bristen på kvinnliga komiker.

Tolv minuter.

Så lång tid har deltagarna i ”Big comedy” på sig för att få dig att gråta av skratt.

– Efter det ska publiken ligga så här (viker sig dubbel) i bänkarna. Annars har vi inte gjort vårt jobb, säger Henrik Schyffert om humorturnén som på kort tid vuxit till Sveriges största.

”Svårt hitta tjejer”

Efter de tolv minuterna är det dags att räcka över stafettpinnen till nästa man – för det är med största sannolikhet en man. Sedan premiären 2007 har ”Big comedy”-turnén gästats av sex kvinnor och 27 män.

I fjol var Petra Mede ensam kvinnlig deltagare – i år är det Marika Carlsson som bryter av mot mansväldet.

Carlsson gick igår inte att nå för en kommentar, men showens initiativtagare Henrik Schyffert, 41, säger till Nöjesbladet att han ”skäms” över den här snedfördelningen.

– Ja, det är vårt yrkes största skam, att det är så få tjejer som gör ståupp. Det många fler killar som håller på. Det svåraste som finns är att hitta tjejer som vill och kan vara med. När vi ringer och frågar är någon ute på turné, någon ska göra ett tv-program ... det är alltid något, säger han.

”Ett stort problem”

Vad beror det på, tror du?

– Tillväxten är för liten. Om du går på en ståuppkväll var som helst i Sverige så är det tyvärr överlastat med snubbar. Ser man på vilka som anmäler sig till ståuppkurser är det mest killar. Det gäller inte bara här, det är likadant i USA. Men det är absolut ett stort problem.

Årets ”Big comedy”-turné har premiär 14 april på Växjö konserthus och avslutas på Cirkus i Stockholm söndag 9 maj.