Smygäter middag med partiledarna

avAnette Holmqvist, Jenny Alexandersson

Wetterstrand imponerad av Victorias politiska intresse

1 av 3 | Foto: Foto: SCANPIX

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har i största hemlighet ätit middag med

både Maria Wetterstrand och Mona Sahlin.

Aftonbladet kan nu avslöja att paret ska träffa alla partiledarna inför bröllopet.

– Maria var imponerad av hur politiskt intresserad Victoria är, säger en källa.

Kronprinsessan Victoria, 32, och hennes blivande man Daniel Westling, 36, har träffat flera av landets partiledare.

Så sent som i tisdags deltog Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson i träffarna. Kort dessförinnan var det

Mona Sahlin (S) som åt med kronprinsessparet.

– Efteråt var både Maria och Peter imponerade av hur politiskt intresserad Victoria verkar och hur insatt hon är i miljöfrågorna, säger en källa.

Driven och framåt

Hittills är det Victoria som har varit den mest drivande vid träffarna. Hon har uppfattats som framåt och intresserad av dagsaktuella frågor, medan hennes gemål har hållit en lägre profil, även om också han har setts som social och vetgirig.

De politiska samtalen har dragit ut på tiden ordentligt. Senast satt det blivande äkta paret och samtalade med språkrören i flera timmar.

Får inte anmärka

Mötena ingår i kronprinsessan Victorias plikter och skolning inför att hon en dag ska ta över som statschef. Även kungen för regelbundna samtal med partiledarna.

– Det är en del av Victorias jobb att hålla sig informerad. Men om hon börjar ha åsikter och anmärka på partiernas program har hon förstås gått för långt, säger Mikael Alm, historiker och expert på det svenska kungahuset.

Vill inte uttala sig

Jörgen Lindström, som är kronprinsessans hovmarskalk, vill inte uttala sig om politikerträffarna. Han hänvisar till hovets pressavdelning – som inte ringer tillbaka.

Även från det politiska hållet råder tystnad. Maria Wetterstrand låter genom sin pressekreterare hälsa att hon inte vill uttala sig om vad som sades vid mötet.

ARTIKELN HANDLAR OM