Sissela Kyle backar efter rasist-anklagelserna

avOlof Adlercreutz

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Sissela Kyle backar nu efter det kritiserade färgskämtet under Guldbagge-galan i måndags.

”Jag har definitivt lärt mig en läxa”, skriver Kyle till Nöjesbladet.

Det var efter ett skämt om komikern Kodjo Akolors namn – som lätt kunde tolkas som att det i stället handlade om hans hudfärg – som ett flertal besökare blev så upprörda att de lämnade Guldbagge-galan.

– Det finns en värld utanför Sverige också. Nu blir det färgfilm. Kodjo Akolor, sa Sissela Kyle för att presentera Akolor.

Uttalandet fick massiv kritik i sociala medier, vilket fick Kodjo Akolor själv att kontra:

– Hade det hänt på Oscarsgalan eller Golden Globe hade det blivit ramaskri. Men i Sverige funkar det inte så. Och jag tror personligen inte att Sissela menade något illa med det överhuvudtaget. Jag tror bara att hon inte tänkte så långt att det skulle kunna uppfattas på fel sätt, sa han till Aftonbladet efteråt.

”Meningen var att göra en ordvits”

I ett skriftligt uttalande till Nöjesbladet hälsar nu Sissela Kyle att hon ångrar skämtet och att det var just fördomsfulla människor som hon var ute att skämta om – inte de som utsätts för dem.

”Så fel det blev. Stressig och orepeterad blev den webbsända förgalan inte bra. Meningen var att göra en ordvits samt uppmärksamma komikerna Özz och Marikas föreställningar på just temat rasism. Och så blev det jag som var den fördomsfulla. Usch! Jag har såklart pratat med Marika, Özz och Kodjo och vi är överens om att god vilja hamnade helt snett men det är många andra som tagit illa vid sig och känt sig utsatta. Alla dem vill jag be om ursäkt och säga att jag är väldigt ledsen och definitivt lärt mig en läxa!”, skriver Sissela Kyle.

Publicerad: