Mode

Lanvin – 125 år av modehistoria

NÖJE

I år fyller modehuset Lanvin 125 år. Det firar de med att berätta allt om företagets historia – via sociala medier. Man kan undra vad den skygga grundaren Jeanne Lanvin skulle ha sagt om att hon numera finns på både Twitter och Instagram.

I mer än 50 år, fram till sin död 1946, drev hon ett modeimperium i Paris. Men hon gjorde det lite i skymundan och var inte alls så extravagant och offentlig som sina samtida kollegor Coco Chanel, Paul Poiret och Elsa Schiaparelli. Jeanne Lanvin, född 1867, gjorde kläder helt på sitt eget sätt och var ganska ointresserad av tidens trender. Hon hade nog inte heller gillat dagens selfiekultur nämnvärt, Jeanne Lanvin var nämligen inte alls förtjust i att synas och göra reklam för sig själv. I stället lät hon plaggen tala för sig själva. De var funktionella och snygga och hon fick tidigt en trogen kundkrets. En klänningsmodell kallad ”style de robe” med rötter i 1700-talet kom att bli hennes grundmodell. Utifrån den skapade hon mängder av klänningsvarianter, de flesta väldigt tillåtande och figursmickrande även för den lite kurvigare kvinnan.

Från dopklänning till eleganta plagg

När Jeanne Lanvin fick sin efterlängtade dotter Marguerite Marie Blanche 1897 började hon göra kläder till sin lilla flicka. Först en dopklänning, sedan små nätta klänningar och byxor. Visst var det eleganta plagg, men till skillnad från det mesta som fanns tillgängligt i barnklädesväg vid den här tiden var Lanvins barnkläder också sköna att leka i och lätta att ta på och av. Andra mammor började beställa barnkläder från Jeanne Lanvin och succén var ett faktum. 

Modehuset Lanvin utvecklades och man gjorde, när allt gick som bäst, både dam-, herr-, barn- och underkläder – men också hattar och inredningsdetaljer. År 1925 hade Jeanne Lanvin drygt 800 anställda. Men hon fortsatte att hålla sig i bakgrunden, inte förrän 1945 ställde hon upp på sin första intervju, i franska Vogue.

Alber Elbaz. FOTO: AP
Alber Elbaz. FOTO: AP

Året därpå dog Jeanne Lanvin, 79 år gammal, och modehusets riktiga glansdagar var över. Men inte för evigt skulle det visa sig. 2001 tog nämligen marockanskfödde Alber Elbaz över som chefsdesigner och han visade sig vara precis rätt man för att väcka Lanvin ur Törnrosasömnen. Elbaz har lyckats med konststycket att bevara det klassiska arvet från madame Lanvin och samtidigt sätta sin egen högst personliga prägel på plaggen.

Figursmickrande favorit

De senaste åren har Lanvin blivit en favorit för många kvinnor – inte minst kändisar gillar de figursmickrande och stilsäkra klänningarna från Elbaz Lanvin.

”De franskantade skapelser som Alber Elbaz så briljant har skapat för Lanvin säsong efter säsong är moderna helt utan ansträngning och väcker därför ett nästan desperat habegär.” Så skrev amerikanska Elle för inte så länge sedan. Årets vår­kollektion glittrade nämligen mer än ett sextiotalsdisco. Lamé, brokad och mängder av andra prassliga plagg i glansiga tyger gjorde visningen till en av denna säsongs allra mest hyllade, och gnistrande. 

Nu firar alltså modehuset 125 år, och det gör man med buller och bång. En ny logotyp har tagits fram, den föreställer Jeanne och dottern Marie-Blanche. Företaget satsar stort på att berätta allt om sin drygt hundraåriga historia via sociala medier och enligt tidningen Womens Wear Daily arbetar huset Lanvin också med en stor utställning som ska öppnas i Paris nästa år.

AV: Mia Sahl FOTO: All Over Press

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Mode

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode