Torterade lyxankor - som blev mat på stjärnkockens krog

1 av 4
NÖJE

Ankorna pressas in i minimala burar, lever i sin egen avföring och är fulla med sår.

Sen köper stjärnkocken Gordon Ramsay djuren – och serverar dem på sina lyxrestauranger.

– Detta är något av det värsta vi sett, säger Justin Kerswell på djurrättsorganisationen Viva.

Anklever och gåslever är en omdiskuterad delikatess som ständigt kantas av larm om djurplågeri.

Nu har den brittiska djurrättsorganisationen Viva! släppt video- och bildmaterial från franska uppfödare som tillhandahåller ankor till leverantören Ernest Soulard – som i sin tur säljer djuren till Gordon Ramsay.

”Ren och skär tortyr”

Bilderna visar ankor som trängs i små burar där de lever i sin egen avföring. Vissa har brutna näbbar och brutna vingar och beskrivs som i mycket dåligt skick.

– Vi har sett många fall av djurplågeri under vår tjugoåriga historia men de här bilderna från en leverantör till Gordon Ramsay måste betraktas som det värsta, säger Justin Kerswell.

Han fortsätter:

– Gordon Ramsay har länge försvarat att han serverar foie gras på sina restauranger, men jag kan inte föreställa mig att han skulle våga försvara vad denna utredning har avslöjat. Det är ren och skär tortyr.

Ramsay avbryter samarbetet

Anklever och gåslever från leverantören Ernest Soulard har sålts på Ramsays restauranger Gordon Ramsay, Maze och Savoy Grill. Den förstnämnda fick tre Michelinstjärnor 2001 och har kvar den prestigefyllda utmärkelsen än i dag. Maze har tilldelats en stjärna.

Efter att Ramsay konfronterats med Vivas avslöjande meddelar en talesperson för stjärnkocken att man nu avbryter samarbetet med fem Ernest Soulard-gårdar.

– Vi har nu avbrutit alla köp av foie gras från denna leverantör medan vi undersöker detta närmare, säger talespersonen till norska Dagbladet.

Fotnot: Foie gras betyder fet lever på franska och är levern från gäss eller ankor.