”Väntar ni er bråk blir ni besvikna”

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson om kvällens ”Stjärnorna på slottet”

Träffade sin stalker. Malena Ernman berättar i ”Stjärnorna på slottet” hur hon en gång följt efter Lasse Åberg i Stockholm. ”Ja, väldigt oväntat att bli stalkad av just Malena, denna vackra kvinna. Det var mycket smickrande”, sa Lasse Åberg.Foto

De som hade hoppats på bråk blev nog besvikna.

Men alla som ville se Malena Ernman i helfigur, och mer därtill, blev nog desto mer nöjda med premiäravsnittet av SVT:s ”Stjärnorna på slottet”.

Vi fick hela hennes livs historia, kryddad med tragikomiska historier om kåta dirigenter och så lite (glädje)tårar kring hur hon har det privat.

Jan-Olov Andersson.

Vad var bra?

Åttonde upplagan av ”Stjärnorna på slottet” verkar bli i samma anda som fjolårets. Alla fem Stjärnorna på slottet trivs med varandra. Här är det inte aktuellt med konflikter eller bråk, som under några tidiga säsonger, utan det är snarare den varma gemenskapen och förtroendet för varandra som leder till att deltagarna öppnar sig och berättar saker de kanske inte hade tänkt att berätta från början.

SVT har låtit oss journalister se snuttar ur alla kommande program och i tredje programmet, det som verkar bli det kanske allra mest känslosamma, det där Leif Andrée berättar sensationella saker om sin uppväxt, där säger han att det har varit fantastiskt att sitta och titta in i fyra par ögon som alla registrerat det han har sagt på helt olika sätt. Ett av flera skäl att han öppnar sig så mycket, kanske, just Leif Andrée verkar annars ta det mesta i programmet lite på uppstuds.

Maria Lundqvist tog i första programmet på sig jobbet som nyfiken ställföreträdande reporter; ställde frågor och följdfrågor och återvände likt en envis journalistterrier till ämnen hon inte tyckte avhandlats färdigt för flera timmar sedan.

Men framför allt var premiärprogrammet en väldigt noggrann genomgång av Malena Ernmans liv.

Eftersom operan inte omfamnas av lika många som det som Claes Månsson, Leif Andrée, Maria Lundqvist och Lasse Åberg sysslar med, är det nog många som inte vet så förfärligt mycket om Malena Ernman, mer än det som kom fram i samband med att hon deltog i och vann Melodifestivalen 2009 med ”La Voix”.

Nu fick vi hennes livs historia med extra allt. Det var som att beställa in en biffstek med pommes frites och bearnaisesås och få påfyllning av såsen precis hur många gånger man ville.

Det handlade om uppväxten, som verkade ha varit väldigt trygg, även om familjen flyttade runt rätt mycket. Tidiga drömmar om att sjunga. Utanförskapet i plugget. ”Lite mobbad i skolan”, som Malena försiktigt uttryckte det. Besattheten av King's Singers, en brittisk vokalgrupp och vad det sedan ledde till. Genombrottet i operavärlden. Melodifestivalen och stoltheten över att kulturministern pratade om en ”Malena-effekt”, med ökat intresse för opera, efter det.

Här fanns också svärta. Sexuella och andra trakasserier inom operavärlden. Malena Ernman kallade visserligen en (icke namngiven) person för ”den jävla idioten”, men berättade annars på ett ganska lågmält sätt, något som på sitt sätt gjorde historierna ännu starkare.

Berättelsen om dirigenten som hon skulle på audition hos, var en tragikomisk pärla. Dirigentens hustru visade in Malena i hans rum. Från nästa rum hörde hon märkliga ljud. Där satt dirigenten, med en kvinna grensle över sig.

– Pippar, alltså? frågade Leif Andrée.

Sedan berättade Malena hur mannen ogenerad satt kvar sedan kvinnan hastigt och lustigt lämnat rummet. Hur han bara drog upp gylfen ungefär som om det var ”business as usual”.

Och på det privata planet fick vi veta hur Malena som 15-åring mötte en 14 år äldre man i Frankrike. Hur hon blev av med oskulden. Och hur hon träffade sin nuvarande man Svante och hur de har det tillsammans.

Den som ska spökskriva Malena Ernmans självbiografi har redan upplägget klart för sig…

Vad var dåligt?

Egentligen ingenting utom lite inledande tramsigt prat om att det kan spöka på slottet där Stjärnorna bor och en onaturligt stor spindel som kröp omkring i taket på den spindelrädda Malena Ernmans rum. Fejk? Eller vågade man inte visa hur någon slog ihjälp spindeln av rädsla för att få Djurskyddsföreningen på sig..?

En överdrivet politiskt korrekt person kan möjligen reta sig lite på Lasse Åbergs kommentarer kring Malena Ernmans utseende.

– Om jag vore 25 år yngre skulle… nä, nu kom jag av mig…, sa han vid ett tillfälle.

– Hade du glasögon och tandställning? sa han vid ett annat, när hon berättade att hon inte tillhörde ”det snygga tjejgänget” i skolan.

Låt oss säga så här:

En tidigare Stjärna på slottet – vi kan kalla honom Ulf Brunnberg – hade kanske inte kommit lika lätt undan med sådana kommentarer, som Lasse Åberg, som nog många uppfattar att han även privat är lite som den blyge och tafatte Stig-Helmer från ”Sällskapsrese”-filmerna.

Kvällens snyftare?

När Malena Ernman berättade om sin man Svante och hur han har fått stå tillbaka för hennes karriär.

– Han är producent, manager, han är fantastisk, han har offrat så mycket, suttit i varenda sandhög i Europa… (och här kommer tårarna) …han har offrat allt för mig och barnen, jag kommer aldrig att kunna betala tillbaka det.

När Claes Månsson frågade om hon hade kunnat göra likadant, erkände Malena att det är en fråga hon har undvikit, men att det skulle hon nog inte ha kunnat göra, om hon rannsakade sig själv.

– Är ni lyckliga? undrade Leif Andrée.

– Usch, nu blir jag alldeles… (fler tårar) …ja, det är vi, svarade Malena.

Kvällens Åh fan

Det är välkänt att Lasse Åberg inte har körkort, att han glatt far runt på sin cykel där ute i Bålsta där han både bor och har sitt berömda museum. Och att han annars gärna åker taxi.

Men att han aldrig ens tidigare försökt att köra bil, det var en överraskning.

Allra första gången är det inte så jäkla lätt att köra bil som kanske många tror. Det är verkligen modigt av en så välkänd person att våga visa upp sin fumlighet i detta inför hela svenska folket.

Det gäller även Malena Ernman. Det framkom aldrig riktigt om hon hade försökt tidigare, men hon inledde sin lektion hos bilskolläraren med att försöka sätta sig i passagerarsätet…

Kvällens replik

Fälldes just i samband med att Lasse Åberg för allra första gången satte sig bakom ratten i en bil.

Malena Ernman sa:

– Du kan köra, du är inte rädd!

En replik som anspelar på en scen i första ”Sällskapsresan” där Lasse Åbergs rollfigur Stig-Helmer ska komma över sin flygrädsla.

De andra Stjärnorna på slottet, som stod precis bredvid bilen, uppfattade den och skrattade.

Men Lasse Åberg verkade så tagen av stundens allvar att han nog inte alls hörde vad Malena sa…

Kvällens mest saknade

Det är väl kanske både någon slags värdighet i det och det kanske inte heller hade fungerat med public service-tv:s regler, att Malena Ernman skulle ha namngivit dirigenten som hade sex eller de som var taskiga mot henne på Operan.

Men en sak som aldrig riktigt fick något svar var hennes uppenbarligen problematiska förhållande till Kungliga Operan i Stockholm. Att hon nog gärna skulle vilja stå på scenen, men att det uppenbarligen finns starka krafter som inte alls är lika intesserade av att ha denna färgstarka, begåvade och frispråkiga stjärna där.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln