Eurovisionchefen: "Vi kan inte neka folk att rösta"

Eurovisionchefen utvecklar sitt svar om röstningen på Krim

Eurovisionchefen Jon Ola Sand utvecklar sitt svar om röstningen på Krim efter Rysslandsexperten Stig Fredriksons uttalande:

– Det är komplicerat, men i grunden är detta en teknisk utmaning. För närvarande har Krimområdet telefonnummer med ett ukrainskt prefix. Om det fortfarande är fallet i maj kommer deras röst räknas som Ukraina. Om folk under tiden hinner byta till en rysk operatör, med ett ryskt prefix, eller om människor flyttas automatiskt till ett ryskt nätverk kommer deras röst räknas för Ryssland. Vi kan inte neka folk på Krim att rösta. Och för att isolera området för Eurovision är oerhört komplicerat. Från en mobiltelefon blir det omöjligt för oss att se om en röst kommer från Krim eller Moskva. Det betyder inte att vi har tagit ställning till den pågående konflikten i Krim. Detta är verkligheten utanför vår kontroll som vi tittar ­närmare på.

Homohatande rysk tv-chef

Dmitrij Kiseljov, känd programledare i Ryssland, var tidigare chef för rysk statlig tv VGTRK (RTR), Rysslands motsvarighet till public service, som är medlemmar i EBU. Förra året utsågs han av Vladimir Putin till chef för den nya internationella nyhetsbyrån Russia Today. Han pekas ut som en del av Putins propagandakrig.

Kiseljov har på sistone gjort sig ökänd i väst för hätska kommentarer i sitt söndagsprogram i rysk tv. Han påpekade också nyligen att Ryssland är det enda land som har kapacitet att förvandla USA till ”radioaktivt avfall”.

Han ska också ha sagt att ”homosexuella borde förbjudas att donera blod, sperma och om de dör i en trafikolycka borde deras hjärtan brännas eller begravas”.

Publisert: